Østrigs præsident udskriver nyvalg efter skandale-video

Der er behov for at få genoprettet tilliden til regeringen i Østrig, mener præsidenten.

Kansler Sebastian Kurz (th) og den østrigske præsident, Alexander Van der Bellen, holdt i dag fælles pressekonference efter skandalen, der har rystet Østrig. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Først trak Østrigs vicekansler sig. Så bebudede landets kansler, at han vil udskrive nyvalg.

Og nu kommer meldingen så fra præsidenten: Han vil have østrigerne til valgurnerne i september.

Det har altså været en dramatisk weekend i østrigsk politik, efter den tyske avis Süddeutsche og nyhedsmagasinet Spiegel fredag aften publicerede en skandale-video om vicekansler Heinz-Christian Strache.

Den opsigtsvækkende video er optaget i juli 2017 under valgkampen op til parlamentsvalget.

Optagelserne viser Strache, som dengang og frem til i går var leder af det højrenationale Frihedsparti, FPÖ, sammen med en anden politiker fra sit parti og en kvinde, der udgiver sig for at være rig forretningskvinde og niece til en russisk oligark.

I optagelserne tilbyder Strache store statslige ordrer til den russiske kvinde til gengæld for støtte i en valgkamp.

Videoen har sendt chokbølger gennem Østrig og fik i går vrede østrigere på gaden i hovedstaden Wien. Nu sender den så østrigerne til stemmeboksene.

En nødvendighed

Strache har efterfølgende udtalt, at han ulovligt var blevet "offer for et målrettet politisk angreb", men tilføjede, at hans adfærd i videoen var "dum og en fejltagelse".

Den nu tidligere vicekansler holder fast i, at han ikke har brudt nogen love, men han erkender, at der er tale om en "ekstremt pinlig og fordrukken sag".

Den østrigske kansler, Sebastian Kurz, meldte i går ud, at "nok var nok" og afbrød regeringssamarbejdet mellem sit konservative parti og Straches FPÖ, som har indgået i en koalition i halvandet år.

Kansler Sebastian Kurz tog i går afstand fra Frihedspartiet og lagde op til nyvalg. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Scanpix)

På et pressemøde for kort tid siden sagde den østrigske kansler, at et nyvalg ikke blot var et ønske, men en nødvendighed.

Han holder i dag møde med den østrigske præsident, Alexander van der Bellen, der har ansvaret for endeligt at udskrive valget.

Præsidenten understreger, at det er vigtigt for østrigerne hurtigt at få muligheden for at genoprette tilliden til landets regering.

- Denne nye begyndelse bør finde sted så hurtigt som bestemmelserne i forbundsforfatningen tillader, siger præsidenten ifølge Reuters.

Præsidenten anbefaler, at der afholdes valg i starten af september. En endelig valgdato ligger dog ikke fast endnu.

Kan både svække og styrke kansleren

Skandalen har allerede ført til kritik af kansler Kurz for skandalen, der har rystet hans tidligere samarbejdspartnere i Frihedspartiet, påpeger Michael Reiter, der er DR's Tyskland- og Østrigkorrespondent, og som lige nu befinder sig i Wien.

- Kansler Kurz vil utvivlsomt komme til at høre for, at han med Frihedspartiet hentede folk i regeringen, som udgiver sig for at være demokrater, men som bag facaden åbenbart er åbne for korruption, russisk indblanding og undertrykkelse af frie østrigske medier, siger han.

Kurz rammes allerede nu af kritik med en vis portion skadefryd fra europæiske politikere, der peger på, at den skadelige sag er et direkte resultat af, at Kurz har valgt at lukke højrepopulister ind i varmen.

- Argumentet er, at de ikke dur til demokrati, og at Kurz bør have vidst bedre, siger Michael Reiter.

Men om kansleren står styrket eller svækket forud for et nyvalg, er der delte meninger om. Korrespondenten fortæller, at mange medier peger på, at skandalen kan trække Kurz og hans konservative parti ned.

- Men faktum er, at østrigerne er utroligt glade for ham og hans politik, siger Michael Reiter.

- Det er muligt, at han kan bruge denne skandale og et nyvalg som en chance til at få mere magt. Det er åbenlyst også hans plan, siger korrespondenten, der vurderer, at Kurz håber på at kunne tiltrække mange af Frihedspartiets vælgere, der lige nu er i chok over skandalen.

- Men der er ingen tvivl om, at det bliver en valgkamp, hvor man skal have tungen lige i munden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk