Østrigs skandaleramte eks-kansler trækker sig helt fra politik: 'Jeg er hverken helgen eller kriminel'

Med anklager om manipulerede meningsmålinger hængende over hovedet trækker Sebastian Kurz sig nu fra alle politiske poster.

Sebastian Kurz holdt en følelsesladet tale, da han på et pressemøde i dag meddelte, at han trækker sig helt fra politik. (Foto: Joe Klamar © Ritzau Scanpix)

Han var Østrigs yngste kansler nogensinde. Men hans imponerende politiske kometkarriere blev slået ud af kurs af alvorlige korruptionsanklager. Og nu sætter Sebastian Kurz selv et punktum. Han er færdig i politik og trækker sig fra alle poster.

- Det har været en stor ære at kunne tjene republikken Østrig i ti år, sagde han tidligere i dag på et pressemøde i den østrigske hovedstad, Wien.

Sebastian Kurz trak sig som kansler i oktober, efter anklager om at han skal have købt sig til positiv medieomtale på skatteydernes regning.

Konkret går mistanken på, at Sebastian Kurz og en gruppe medsammensvorne har indrykket annoncer for over en million euro i en avis for til gengæld at få positiv omtale og manipulerede meningsmålinger, der gjorde Sebastian Kurz mere populær.

- Jeg ser frem til den dag, hvor jeg i retten kan bevise, at beskyldningerne mod mig ikke holder – også selvom det vil tage år, sagde Sebastian Kurz på pressemødet.

Den 35-årige politiker overlod tilbage i oktober kanslerposten til partifællen Alexander Schallenberg, men fortsatte selv som formand for det konservative parti, ÖVP. Kritikere mente, at han dermed fastholdt magten som en skyggekansler.

Den post overlader han nu til indenrigsminister Karl Nehammer, mens hans post som gruppeformand i parlamentet overgår til partifællen August Wöginger. Det skriver avisen Kronen Zeitung.

Blev far i weekenden: Livet er andet end politik

Sebastian Kurz giver ikke én, men flere årsager til sit exit fra politik. Først og fremmest har han mistet gnisten. I toppolitik har man brug for 100 procent entusiasme, forklarede den nu forhenværende politiker på pressemødet, hvor han konstaterede:

- I de sidste par måneder, uger og dage er denne entusiasme blevet mindre.

Årsagen er, at han ikke har kunnet bruge alle sine kræfter på politik, men i stedet har måttet forsvare sig mod "anklager og påstande".

Og så bringer han også en personlig årsag på banen. Et liv i toppen af politik trækker store veksler på familielivet, og i weekenden blev Sebastian Kurz far for første gang.

- Da mit eget barn blev født, indså jeg, hvor mange smukke og vigtige ting, der er uden for politik, sagde han på pressemødet.

Trods alvorlige anklager hængende hen over hovedet ser Sebastian Kurz tilbage på sine ti år i politik med glæde:

- Jeg håber, at jeg har været i stand til at gøre min del til at bringe vores smukke Østrig en lille smule i den rigtige retning, sagde han.

  • Da korruptionsanklagerne blev fremsat i begyndelsen af oktober, blev der demonstreret foran ÖVP's hovedkvarter i den østrigske hovedstad, Wien. (Foto: Lisi Niesner © Ritzau Scanpix)
  • Demonstranternes budskab var, at de vil have den nu tidligere østrigske kansler sat bag tremmer. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Ritzau Scanpix)
  • Sebastian Kurz afviser alle anklager. (Foto: ALEX HALADA © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Ibiza-gate: Risikerer fængsel for falsk vidnesbyrd

Da Sebastian Kurz i oktober måtte trække sig som kansler, var det trods hans unge alder anden gang, han måtte forlade posten som følge af en skandalesag.

Første gang var i 2019, hvor han efter et par år som verdens yngste regeringsleder blev væltet ved en tillidsafstemning. Den blev udløst, efter hans vicekansler, Heinz-Christian Strache fra Frihedspartiet, blev taget i at tilbyde store statslige ordrer til gengæld for økonimisk støtte i valgkampen.

Sagen fik navnet Ibiza-gate, fordi episoden udspillede sig på et luksuriøst sommerhus på Ibiza i sommeren 2017, hvor Heinz-Christian Strache blev narret af en kvinde, der udgav sig for at være en rig niece til en russisk oligark.

Optagelser, som du kan se herunder, viser, hvordan Heinz-Christian Strache tilbyder store statslige ordrer til den russiske kvinde til gengæld for støtte i valgkampen.

Se uddrag af skandale-videoen her:

Sagen førte til, at Sebastian Kurz udskrev valg. Her fik hans konservative parti, ÖVP, hele 37,5 procent af stemmerne og kunne indgå regering med De Grønne.

Men sagen er ikke drevet over. En kommission, der undersøger Ibiza-gate, offentliggjorde i foråret sms'er, der sætter Kurz' indblanding i søgelyset, og som muligvis kan give ham tre års fængsel for falsk vidnesbyrd, hvis han bliver dømt.

FacebookTwitter