Østrigsk "burkaforbud": Mand i hajkostume tildeles bøde

En maskot for en ny elektronikbutik i Østrig er idømt bøde på 150 euro.

Fuldt dækkende burkaer, hvor man ikke kan se ansigtet på den, som bærer den, er ikke længere tilladt i det offentlige rum i Østrig. (Foto: Ruben Sprich © Scanpix)

Det er kun lidt over en uge siden, at et maskeringsforbud, det såkaldte Vermummungsverbot, blev vedtaget i Østrig.

Og i fredags blev den første bøde for at bryde loven allerede tildelt. Til en mand i hajkostume.

Det skriver den lokale avis Heute.

Manden var iført kostumet for at markedsføre en ny elektronikbutik, McShark, da politiet i Wien bad ham om at tage sin maske af med det samme.

- Jeg passer bare mit job, lød det fra manden, der efterfølgende blev idømt en bøde på 150 euro.

Politiet bekræfter over for den østrigske avis Heute, at manden blev idømt en bøde, fordi “han ikke ønskede at tage masken af”. Talsmand for politiet understreger dog over for den østrigske tv-station ORF, at politiet ikke handlede på eget initativ men på en anmodning af en borger.

- Derefter gik loven sin sædvanlige gang, og sagen vil sandsynligvis danne præcedens, siger politidirektør Harald Sörös.

Det er reklamebureauet Warda Network, der er ansvarlig for markedsføringen af butikken, og til Heute siger Warda-direktør Eugen Prosquill:

- Jeg var ikke klar over, at loven gik så langt, at også maskotter vil blive ramt.

På linje med det maskeringsforbud, som et flertal i Folketinget i Danmark er for, dækker det østrigske forbud brugen af niqab og burka.

Forbuddet, der trådte i kraft 1. oktober, er formuleret således, at alle, som vælger at tildække deres ansigt, når de befinder sig i det offentlige rum, risikerer en bøde.

Demonstrant på gaden i Wien protesterer mod maskeringsforbuddet. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Scanpix)

Over for avisen har de østrigske myndigheder dog bekræftet, at der findes undtagelser som for eksempel karnevalsudklædninger eller i det tilfælde, at der er en faglig årsag til tildækningen som for eksempel for læger og håndværkere.

Tvivl om hvem det rammer

Men der har været tvivl om, hvad der helt præcist bliver dækket af det østrigske forbud, og polititalsmand Manfred Reinthaler erkendte på et pressemøde i sidste uge, at det kan være vanskeligt at vurdere, og at politiet i den kommende tid kan forvente at få nogle dessiner, så de lettere kan håndhæve forbuddet.

Flere steder i den østrigske hovedstad Wien har demonstranter med ansigterne dækkede af masker og tørklæder været samlet for at protestere mod forbuddet, som kritiskeres for at være et direkte forbud mod muslimer, der bærer niqab og burka.

Selvom maskeringsforbuddet kun er lidt over en uge gammelt, er det ikke første gang, det har skabt konflikt i Østrig.

Ifølge avisen Daily Mail har en kvinde i Wien hævdet at være blevet angrebet efter at have fortalt en burka-klædt kvinde, at hun brød loven ved at helt tildækket.