Østrigske myndigheder møder hård kritik: Hvorfor gjorde de ikke mere, da folk blev syge?

Ifølge kritikerne har myndighederne været for fodslæbende, siger DR's korrespondent i Tyskland.

Ischgl var den østrigske bjergby, hvor mange danskere blev smittet med corona. (Foto: JAKOB GRUBER © Scanpix)

En fløjte, der gik på omgang blandt gæsterne på en populær afterski-bar i den østrigske bjergby Ischgl.

Det kan meget vel have være en af årsagerne til, at mange skiturister, heriblandt en lang række danskere, blev smittet med coronavirus.

Østrigske medier beretter om, at det var en tysk bartender i 20’erne, der arbejdede på den populære bar og restaurant Kitzloch, der formentlig har været patient nul. Og han havde en fløjte, som han brugte for at bane vej gennem menneskemassen - og som senere blev sendt rundt blandt gæsterne for at sætte ekstra gang i efterfesten.

Ifølge Statens Serum Institut var det 139 danskere, der bragte coronavirusset med tilbage til Danmark.

- Der har været massiv smittespredning i Tyrol, særlig omkring Ischgl, lød det tidligere på ugen fra Tyra Grove Krause, overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut.

Og nu får både restaurantejeren, skisportsstederne og de østrigske myndigheder hård kritik for ikke at have gjort nok for at bremse smitten, fortæller DR’s korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

- Kritikken går på hele reaktionsforløbet. De bliver beskyldt for at have været for fodslæbende, fortæller han.

Det populære skisportssted St. Anton er nu i karantæne. (Foto: Str © Scanpix)

Restaurantejer gik selv i baren

Da det stod klart, at bartenderen på Kitzloch var blevet smittet med corona, blev han i første omgang sendt hjem i karantæne.

- Herefter valgte restaurantejeren åbenbart at desinficere hele stedet, og så gik han ellers selv i baren dagen efter. Det gjorde han, indtil de lokale myndigheder kom og lukkede restauranten ned.

Til at begynde med valgte myndighederne blot at forbyde afterski-fester. Den daglige skiforretning fortsatte, og turisterne kunne blive ved med at tage gondolturen op til pisterne.

- Først ret sent traf delstatsregeringen i Tyrol, hvor Ischgl ligger, beslutning om at lukke helt ned for skisportsstedet. Og herefter pålagde det østrigske sundhedsministerium, at området sammen med St. Anton, der er et andet populært skisportssted, skulle i karantæne, fortæller Michael Reiter.

En stor industri

En af årsagerne til, at der gik så lang tid, er, at skiturisme er en stor og vigtig indtægtskilde for Østrig.

- Der er utrolig mange arbejdspladser bundet op på skiturismen, og derudover er gondolliftselskaberne ret magtfulde i de forskellige østrigske forbundslande. Hensynet til arbejdspladser stod over det store behov for at inddæmme smitten, forklarer Michael Reiter.

Det er primært delstatsregeringen i Tyrol, der nu er under hård beskydning i de østrigske medier. Men der er også en voksende kritik af Østrigs regering.

Den østrigske kansler, Sebastian Kurz, bliver også kritiseret for sin håndtering af sagen. (Foto: GEORG HOCHMUTH © Scanpix)

- Ischgl er en meget lille by, hvor mennesker fra mange forskellige lande færdes særdeles tæt. Når man er på en afterski-bar, står man tæt, og der er varmt og fugtigt. Og når musikken er høj, og man samtidig er fuld, kommer man tættere på andre mennesker, siger Michael Reiter og fortsætter:

- Derfor mener mange kritikere, at regeringen burde have været mere opmærksom på det her problem og handlet tidligere, end den gjorde.

Den østrigske regering har i de seneste dage valgt at suspendere al undervisning i skoler og på uddannelsessteder, og man må maksimalt være fem personer samlet.

Myndighederne har samtidig lukket grænsen mod Italien, der er det land i Europa, som er hårdest ramt, og man kan kun komme ind, hvis man har et gyldigt sundhedscertifikat.