Officielt: Ashraf Ghani er Afghanistans nye præsident

Næppe havde de to afghanske præsidentkandidater enedes om en samlingsregering, før valgets vinder blev udråbt.

Ashraf Ghani underskrev søndag en aftale om at dele magten med sin rival Abdullah Abdullah. Ghani er nu Afghanistans nye præsident. (Foto: Wakil Kohsar © Scanpix Danmark)

Valgkommissionen i Afghanistan erklærer søndag den tidligere finansminister Ashraf Ghani til vinder af valget 14. juni og udråber ham dermed til landets næste præsident.

Det betyder en afslutning på måneders diskussion om omfattende valgsvindel, som sendte det i forvejen uroplagede land ud i en politisk krise.

- Den uafhængige valgkommission erklærer Ashraf Ghani som præsident, og dermed erklæres valgprocessen for afsluttet, siger kommissionschef Ahmad Yousaf Nuristani til journalister uden at komme nærmere ind på resultatet og de endelige tal.

Lidegaard: - Lederskab kræver mod

Nyheden er nået til Danmark, hvor udenrigsminister Martin Lidegaard (R) lykønsker Ashraf Ghani med præsidentposten.

- Jeg vil gerne ønske Afghanistan tillykke med den nye samlingsregering. En fredelig magtoverdragelse er i alle afghaneres interesse.

Martin Lidegaard erklærer sig samtidig fortrøstningsfuld over for, at de tidligere kamphaner og præsidentkandidater nok skal blive enige om, hvordan Afghanistan skal ledes.

- Afghanistan står over for meget store udfordringer, der kræver politisk lederskab og stort mod. Jeg er meget glad for at se, at Ghani og Abdullah er klar til at tage fat om dem sammen.

/ritzau/AFP

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter