Ofrene i Norge mindet i stilhed

Både i Norge og herhjemme blev der holdt et minuts stilhed kl. 12 for ofrene i Norge.

Her samledes tavse mennesker foran den norske ambassade i København og markerede et minuts stilhed for ofrene i Norge. (© DR)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen opfordrede i går alle til at deltage i markeringen kl. 12. Alle ansatte, der er på arbejde i ministerierne, samledes i de forskellige ministerier til 1 minuts stilhed.

For eksempel mødes de ansatte i Statsministeriet i Spejlsalen, mens de ansatte i Udenrigsministeriet mødes i gården.

Sidst der blev opfordret til stilhed var den 2. januar 2005, hvor man mindedes ofrene for tsunamien. Dengang var det 2 minutter.

Tilbage i marts 2004 blev der holdt 1 minuts stilhed for terrorbomberne i Madrid.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er i Paris - han deltog i markeringen i Danmarkshuset i den franske hovedstad. Bagefter sagde statsministeren til DR Nyheder, at der var behov for at udtrykke medfølelsen med stilhed.

- Angrebet i fredags var et angreb på åbenhed, demokrati og folkestyre. Alle værdier som vi har til fælles med bores naboer i Norge, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Sammen med de ansatte i Danmarkshuset stod statsministeren på 1. sal i huset og var stille i et minut.

Tak fra Stoltemberg

Fra København til Stockholm og i Helsinki gik de officielle flag på halv.

Ved Oslo kørte bilerne på alle større motorveje ind til siderne og holdt stille, oplyser flere bilister i Norge. Langsomt satte de motoren i gang igen, skriver JP.

Også alle tog fra selsklabet SJ bremsede op og holdt stille i respekt for de døde.

- For at mindes ofrene fra regeringskvarteret og Utøya erklærer jeg et minuts national stilhed, sagde statsminister Jens Stoltenberg.

Han havde sammen med sin kone, den norske kongefamilie, flere fremtrædende norske politikere og et hav af mennesker samlet sig på Universitetsplassen i Oslo.

Tog og biler holdt stille

Overalt i Norge bredte stilheden sig. Togene stod stille, Oslos fondsbørs tog sig en pause, og det statslige vejvæsen havde opfordret alle bilister til at køre ind til vejkanten for at stoppe op mellem klokken 12.00 og 12.01.

- Tusind tak, lød det fra statsminister Stoltenberg, da det stille minut var ovre.

Herefter gik han sammen med den norske konge og dronning og lederen af Arbeiderpartiets Ungdomsforbund, Eskild Pedersen, ind i universitets auditorium for at signere den officielle kondolence-protokol.

- Den stilhed, vi oplever her og nu og i hele Norden, er et meget kraftfuldt og værdigt udtryk for den respekt, vi alle ønsker at vise dem, som har mistet livet, og den omtanke som vi ønsker at give de overlevende, som oplever sorg, siger Stoltenberg til norsk TV2.

Kondolence-protokollen vil det næste stykke tid blive liggende i universitets auditorium og være tilgængelig for alle.

Andre steder i Norge er lignende kondolence-protokoller tilgængelig for befolkningen, der ønsker at give deres medfølelse gennem en underskrift.

Facebook
Twitter