Øget risiko for handelskrig: Trump indfører høj told på stål

Stål og aluminium pålægges høje toldtakster i USA. Det kan ifølge DI få negative følger for Danmark.

Trump fremlagde planen om forhøjet told i selskab med administrerende direktør i Nucor, John Ferriola (tv), og administrerende direktør for U.S. Steel, Dave Burritt (th), (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

Den amerikanske præsident har torsdag aften annonceret, at USA vil lægge høje toldsatser på import af stål og aluminium.

Der lægges 25 procent på stål, mens aluminium ifølge nyhedsbureauet Reuters pålægges 10 procent.

Tiltaget har været ventet, fortæller Dansk Industri (DI).

- Dansk eksport bliver formentlig ikke direkte ramt af Trumps tiltag, men indirekte er der en række negative følgevirkninger, siger chefkonsulent Peter Bay Kirkegaard hos DI.

Han nævner, at Trumps initiativ øger risikoen for en handelskrig mellem EU og USA, da EU givetvis vil svare igen med straftold på udvalgte amerikanske varer.

Ifølge cheføkonom i Sydbank Jacob Graven er USA's indførsel af toldbarrierer noget, som "i den grad bør bekymre helt almindelige danskere".

- Vi er en lille, åben økonomi. Så hvis der i værste fald kommer en handelskrig, så vil vi blive hårdt ramt, siger han.

EU: Åbenlyst mål om at beskytte USA

Reaktionen på Donald Trumps beslutning, om at USA pålægger høje toldtariffer på import af stål og aluminium, kom hurtigt fra Europa.

To timer efter meldingen, har EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, oplyst, at unionen vil præsentere et modsvar i løbet af de kommende dage.

Deri ligger, at EU vil pålægge told på importerede varer fra USA.

Det er med stor ærgrelse, at USA fra næste uge vil indføre toldtakster på 25 procent for stål og 10 procent på aluminium, lyder det fra Juncker.

EU-chefen kalder Trumps tiltag for et "indgreb, der åbenlyst har som mål at beskytte USA's nationale industri".

USA har fået "uretfærdig behandling"

Toldtarifferne træder i kraft fra næste uge - men meldingen har allerede haft en direkte effekt på markedet, og de amerikanske aktier er faldet kraftigt torsdag aften dansk tid.

Det toneangivende indeks Dow Jones er alle faldet med omkring to procent, og specielt selskaber afhængige af import af stål og aluminium dykker.

I forbindelse med annonceringen af de nye takster torsdag i Det Hvide Hus lovede præsidenten at genopbygge den amerikanske stål- og aluminiumsindustri.

USA har fået en "uretfærdig behandling", lød det fra Trump.

/ DR Nyheder /