Oklahoma er tæt på at indføre abort-forbud

Politikerne i delstaten Oklahoma har stemt for abort-forbud, der strider mod forfatning.

Oklahomas guvernør Mary Fallin er republikaner, og hun har fem dage til enten af underskrive abortloven eller nedlægge veto mod den. (Foto: Mike Theiler © Scanpix)

Et flertal af politikerne i den amerikanske delstat Oklahoma har stemt for et forslag, der kun tillader en gravid abort, hvis hendes liv er i fare. 33 stemte for og 12 imod.

Lovforslaget betyder ifølge The Guardian, at en læge, der udfører en abort, kan risikere op til tre års fængsel, og lægen risikerer at miste retten til at praktisere.

Bag forslaget om stort set komplet forbud mod abort står republikaneren Nathan Dahm, der har som mål at ændre en dom fra USA's højesteret, der i 1973 tillod abort.

Mulig Trump-vicepræsident

Oklahomas guvernør, Mary Fallin, har indtil onsdag til at underskrive loven eller nedlægge veto mod den. Hun er republikaner og kendt for at være imod abort. Hun anses for at være en af de potentielle kandidater til posten som præsidentkandidat Donald Trumps vicepræsident i en valgkamp.

Modstandere af forslaget har allerede indikeret, at de vil udfordre forslaget ved en domstol, hvis det omdannes til lov.

- Det her er åbenlyst et forslag, der strider mod forfatningen og aldrig vil kunne tåle at komme under juridisk lup, siger Ilyse Hogue fra organisationen Naral Pro-Choice America, der arbejder for et frit valg i abortspørgsmålet.

/ritzau/

FacebookTwitter