Olaf Scholz varslede tysk vaccinepligt fra marts: Nu tøver han, mens tvivlen spreder sig i hans regering

Spørgsmålet om vaccinepligt splitter den nye regering.

Tysklands nye kansler, Olaf Scholz, er stadig fortaler for at indføre en vaccinepligt for alle voksne tyskere. Alligevel kommer den ikke som varslet i begyndelsen af marts. (© Collage: Nathalie Nystad/Scanpix)

Da han i december blev valgt som Tysklands nye kansler, varslede socialdemokraten Olaf Scholz et drastisk tiltag i kampen mod corona: Vaccinepligt for alle voksne tyskere fra "slutningen af februar eller starten af marts".

Der er alt for få tyskere, der frivilligt lader sig vaccinere mod corona, lød argumentet.

Men selvom hver fjerde tysker fortsat ikke fået deres første stik, tøver Olaf Scholz nu med at indføre den omdiskuterede vaccinepligt. Han går stadig ind for den, forsikrer han, men han vil ikke længere sætte dato på.

Derfor spekulerer tyske medier nu i, om den varslede vaccinepligt vakler så meget, at den helt bliver droppet.

Årsagerne er mange: Komplicerede juridiske spørgsmål, bekymringer om databeskyttelse og intern modstand i Olaf Scholz' egen treparti-regering.

Flere politikere er samtidig begyndt at tvivle på gavnen af en vaccinepligt, fordi omikron-varianten har vist sig at være bedre til at slippe forbi vaccinerne. Skeptikerne findes især i det liberale regeringsparti, FDP.

- Hvis en vaccine kun hjælper i to-tre måneder, taler det imod at indføre vaccinepligt, sagde justitsminister Marco Buschmann fra FDP tidligere på ugen til avisen Die Zeit.

Opbakningen til en vaccinepligt er større i de to andre regeringspartier, socialdemokraterne i SPD og miljøpartiet De Grønne.

Den måske største fortaler for vaccinepligt er den nye sundhedsminister, socialdemokraten Karl Lauterbach, der med en uddannelse i epidemiologi taler med en vis faglig tyngde:

- Vi vil ikke igen have en situation, hvor sommeren er bedragerisk god, men hvor nye varianter overrasker os i efteråret – uden at det brede flertal af befolkningen er blevet vaccineret. For så vil det hele bare starte forfra, sagde han til avisen Welt am Sonntag.

Sundhedsminister Karl Lauterbach vaccinerede selv en 10-årig pige, da han besøgte et vaccinationscenter i december. Som læge og epidemiolog har han længe talt for skrappere restriktioner og en vaccinepligt. (Foto: Fabian Bimmer © Ritzau Scanpix)

Konservative foreslår vaccinepligt for folk over 50 år

Der er endnu intet konkret lovforslag om en vaccinepligt - og derfor heller ingen detaljer om, hvad det eksempelvis vil koste i bøde at være ikke-vaccineret.

Når - eller hvis - vaccinepligten kommer til en afstemning i Forbundsdagen, sættes alle politikere i de tre regeringspartier fri til at stemme efter egen overbevisning, har Olaf Scholz lovet.

Det største oppositionsparti, de kristenkonservative, kritiserer den nye kansler for at lurepasse, mens smitten stiger og stiger.

- Kansleren kan ikke vente med hænderne i skødet for at se, om der kommer et forslag fra parlamentet eller ej. Værdifuld tid er spildt. Det er det modsatte af ledelse, siger den kristenkonservative gruppeformand, Thorstein Frei, til avisen Bild am Sonntag.

I går fremsatte de kristenkonservative selv et forslag til et vaccinekrav, der kun gælder for tyskere over 50 år.

Den idé er der opbakning til fra flere liberale i regeringspartiet FDP. Næstformand Wolfgang Kubicki er egentlig modstander af vaccinepligt, fordi det "strider mod hele mit menneskesyn", som han tidligere har udtalt.

- Men hvis man overhovedet vil nærme sig vaccinepligt, så giver det kun mening for folk over 50 år, har han i denne uge udtalt til Redaktionsnetzwerk Deutschland med henvisning til, at vaccinen beskytter ældre mod alvorlig sygdom.

  • Demonstrationer mod regeringens seneste corona-restriktioner i Berlin mandag den 10. januar. Stramningen betyder, at man kun kan gå på restaurant, hvis man har fået et booster-stik eller er færdigvaccineret og har en negativ test. (Foto: CLEMENS BILAN © Ritzau Scanpix)
  • Politiet var talstærkt til stede ved en demonstration mod regeringens corona-restriktioner i München den 5. januar. Ifølge politiet havde bar flere demonstranter knive. To politibetjente og tre demonstranter blev såret. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
  • "Nürnberger-kodeksen blev indført, så folk aldrig igen skulle blive tvunget til medicinsk behandling", står der på demonstrantens skilt med henvisning til de medicinske forsøg på mennesker i nazi-Tyskland. Demonstration mod corona-restriktioner i Frankfurt den 4. december. (Foto: Kai Pfaffenbach © Ritzau Scanpix)
  • En kvindelig demonstrant skærmer sit ansigt, mens hun taler med en politibetjent under demonstrationer mod corona-restriktioner i München den 29. december. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
  • En demonstrant bliver anholdt af politiet under en demonstration mod regeringens corona-restriktioner denm 27. december i Dresden. (Foto: MATTHIAS RIETSCHEL © Ritzau Scanpix)
1 / 5

Østrig varsler corona-bøder, Spanien ser corona som en influenza

Mens tyskerne tøver med at træffe en beslutning om vaccinepligten, er den østrigske vaccinepligt for længst vedtaget.

Østrig blev i november det første europæiske land til at vedtage en generel vaccinepligt for hele befolkningen. Den er planlagt til at gælde fra 1. februar, men kan blive forsinket på grund af problemer med den tekniske implementering.

Når vaccinepligten træder i kraft, vil ikke-vaccinerede østrigere risikere bøder på op til cirka 27.000 kroner.

Spanien går den modsatte vej. Trods stigende smittetal oplever landet en langt lavere dødelighed end under tidligere smittebølger, og det fik mandag premierminister Pedro Sanchez til at annoncere, at corona bør behandles som en influenza.

Det betyder blandt andet, at man ikke længere vil teste ved milde symptomer.

Men det er for tidligt at begynde at behandle corona som en sygdom på linje med influenza, fordi coronavirusset hurtigt kan udvikle sig, advarede Verdenssundhedsorganisationen, WHO, i går.

FacebookTwitter