Ole Ryborg: Britisk 'no-deal'-afstemning i aften er en illusion

Afstemning i London har ingen betydning for, om Storbritannien forlader EU uden en aftale.

I aften skal de britiske parlamentarikere beslutte, om de ønsker at forlade EU uden en aftale. (Foto: ho © Scanpix)

I Strasbourg kørte EU's lovgivningsmaskine her til eftermiddag i noget, som nærmest kan betegnes som automatgear.

EU har nemlig sat kursen støt og sikkert mod at gennemføre den beslutning, som Storbritannien traf den 29. marts 2017. Den dag mødte den britiske EU-ambassadør, Tim Barrow, op hos formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk.

Med i hånden havde han et brev fra den britiske premierminister, Theresa May, hvor hun informerede EU om, at Storbritannien med udgangspunkt i artikel 50 i EU's traktat havde bestemt sig for, at briterne forlader EU 29. marts 2019.

Her overrækker Tim Barrow brevet fra den britiske premierminister til Donald Tusk. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Beslutningen blev registreret, og den er juridisk bindende.

Det er Storbritanniens beslutning, og EU kan ikke ændre den.

Har forberedt sig på 'no deal'

Siden den 29. marts 2017 har de resterende EU-lande haft travlt.

Dels har de forhandlet vilkårene for skilsmissen med Storbritannien. Det har været lange forhandlinger, som i november endte med en næsten 600 sider lang skilsmisseaftale, der blev bakket op af både Theresa May og de øvrige 27 EU-lande.

Udover skilsmisseaftalen har EU-landene også brugt mange kræfter på at forberede sig på, hvad der skal ske, hvis forhandlingerne skulle ende med, at aftalen mellem EU og Storbritannien i sidste ende ikke ville blive godkendt.

For udover at blive godkendt af medlemslandene skal aftalen også godkendes af det britiske parlament og af Europa-Parlamentet.

Mens EU's politiske ledere stadig håber på, at politikerne i Storbritannien vil godkende aftalen, så forbereder EU sig samtidig på, at det ikke vil ske.

Den britiske premierminister, Theresa May, var i begyndelsen af ugen i Strasbourg for at forhandle tilføjelser på plads til sin aftale med kommissionsformand Jean-Claude Juncker. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

Nye love skal mindske 'no deal'-konsekvenser

EU-landene er parate til at indføre toldkontrol, når der kommer varer fra Storbritannien til EU efter 29. marts. Og på en række områder arbejder EU-politikerne hårdt på at mindske, at en britisk EU-exit uden aftale skal få alt for mange konsekvenser.

Onsdag vedtog medlemmerne af Europa-Parlamentet en stribe nye love, som mindsker nogle af de praktiske konsekvenser af en brat britisk EU-exit.

Det gælder alt fra lovgivning, som gør det muligt for eksempelvis britiske Erasmus-studerende at gøre deres studieophold i EU-landene færdigt efter brexit, til eksempelvis godkendelser, som betyder, at fly stadig kan flyve mellem EU og UK, og at togene, som kører fra London gennem kanaltunellen til Bruxelles og Paris, kan fortsætte uden vanskeligheder efter brexit.

Ingen har ønsket at stoppe hverken fly eller tog. Men ikke desto mindre er der regler, som skal ændres, for at de kan fortsætte.

Afstemning i aften uden betydning

Ser man bort fra detaljerne, er symbolikken tydelig i dag, hvor de britiske politikere i aften skal stemme om, hvorvidt de vil forlade EU uden en aftale.

For mens det britiske underhus forventes at vedtage, at Storbritannien ikke skal forlade EU uden en aftale, fortsætter EU's lovgivningsmaskine med at vedtage lovgivning, som forbereder EU på en britisk exit uden en aftale.

Og forklaringen er enkel:

Uanset hvor mange britiske parlamentsmedlemmer, som i aften stemmer for, at Storbritannien ikke skal forlade EU uden en aftale, så er det en afstemning, som ikke har nogen som helst betydning for, om Storbritannien forlader EU uden en aftale.

Beslutningen om, at Storbritannien forlader EU den 29. marts 2019, er allerede truffet.

Og hvis ikke beslutningen ændres, er Storbritannien ude af EU den dato.

Storbritannien skal efter planen forlade EU den 29. marts i år. (Foto: Patrick Seeger © Scanpix)

Må bede om udskydelse

For at ændre den beslutningen kan Storbritannien foretage tre valg:

  1. 1

    Storbritannien kan forlade EU med den aftale, som Theresa May har indgået med EU.

  2. 2

    Storbritannien kan anmode EU om, at brexit udskydes til senere.

  3. 3

    Storbritannien kan meddele EU, at landet ikke længere ønsker at forlade EU.

Hvis ikke Storbritannien gør en af de tre ting, så forlader briterne EU den 29. marts i år.

Så hvis et flertal i det britiske parlament i aften beslutter, at Storbritannien ikke skal forlade EU uden en aftale, så er det i sig selv ikke en beslutning, der kan stoppe en britisk EU-exit den 29. marts.

Det er nødvendigt for Theresa May også at sikre, at der er et flertal i det britiske parlament for en af de tre valgmuligheder.

Da der ikke er flertal for Theresa Mays aftale - og der heller ikke er flertal for at droppe brexit - så peger pilen i retning af, at Theresa May kan blive nødt til at bede EU om at få brexit-datoen udskudt.

De 27 EU-lande er som udgangspunkt parate til at udskyde den britiske EU-exit. De ønsker heller ikke en rodet brexit uden en aftale. Men EU-landene kræver også, at Theresa May er i stand til at forklare, hvad hun vil bruge udskydelsen til:

Er det for at holde en ny folkeafstemning? Er det for at få hendes egen aftale godkendt i parlamentet – selv om de britiske parlamentarikere har afvist aftalen to gange? Eller er det bare fordi Storbritannien har brug for mere tid til at forberede sig på at forlade EU uden en aftale?

Har kun tre valg

EU-landene vil afkræve en forklaring fra Theresa May, når hun møder op til EU-topmøde i Bruxelles i næste uge.

Og hvis Theresa May ønsker at udskyde brexit til efter valget til Europa-Parlamentet i maj, så vil de samtidig kræve, at Storbritannien deltager i det valg og vælger nye medlemmer til parlamentet.

De britiske medlemmer af parlamentet kan i aften bestemme, at Storbritannien forlader EU uden en aftale.

Men de kan ikke bestemme, at Storbritannien ikke skal forlade EU uden en aftale. Hvis de ønsker at forlade EU uden en aftale, er de nødt til at vælge noget andet oveni:

Mays aftale, ingen brexit eller en udskydelse af brexit.

Alle andre valg er en illusion. Eller som den hollandske premierminister, Mark Rutte, angiveligt har udtalt:

- At stemme for, at Storbritannien ikke må forlade EU uden en aftale, er det samme, som hvis Titanic stemte for, at isbjerget skulle flytte sig.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter