Ole Ryborg efter May-brev: Mest sandsynligt, at EU accepterer en lang udskydelse af brexit

Theresa May skal nu bevise for EU, at hun har en realistisk plan for at træde ud ad unionen.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, har i et brev bedt EU's præsident, Donald Tusk, om udskydelse af brexit. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)

Om præcis en uge kan Storbritannien ryge ud af EU med et brag, medmindre landet inden da når til enighed med unionen om en aftale, der kan give en længere og blødere udtræden.

Nu tyder alt på, at den britiske premierminister, Theresa May, giver den mulighed endnu et skud.

I dag skrev hun i et brev til EU's præsident, Donald Tusk, at briterne vil forberede sig på at deltage i valget til Europa-Parlamentet, der finder sted den 23. maj.

Samtidig anmoder hun om, at brexit udsættes til 30. juni.

Trætte af korte deadlines

EU-korrespondent Ole Ryborg, hvordan tager EU's parlamentarikere imod Theresa Mays anmodning om en udskydelse?

- Det er ikke alle 27 lande, der er helt med på idéen endnu.

- Med Frankrig i spidsen er der flere, der mener, at May først må vise, at der foregår et realistisk arbejde for at nå en aftale mellem Labour og de konservative, som kan nå i mål inden for en overkommelig periode.

- På den anden side er man i EU træt af de korte deadlines, der alligevel ikke bliver overholdt, og man er stadig klar over, at et hårdt brexit vil gøre ondt i hele Europa.

- Det mest sandsynlige, som bliver diskuteret i korridorerne, er, at EU går med på at lave en lang udskydelse. Man taler om helt frem til 31. marts næste år. Og hvis briterne så får accepteret en aftale inden da, kan de bare træde ud.

Frygter at Storbritannien forpurrer EU-samarbejde

Meldingen om, at Storbritanninen nu forbereder sig på at deltage i det kommende Europa-Parlamentsvalg, er et klart signal til både det britiske parlament samt EU, siger Ole Ryborg.

- Det er en besked til EU om, at man arbejder seriøst på at nå til en løsning, som alle kan acceptere. Og at Storbritannien accepterer, at hvis brexit udskydes, så skal landet afholde valg til Europa-Parlamentet.

- Samtidig er det et signal til medlemmerne af det britiske parlament, om at et EU-valg nærmer sig. Og de britiske politikere er meget bevidste om, at et EU-valg er et tydeligt symbol på, at de ikke har leveret det brexit, som et flertal af vælgerne stemte for i 2016.

Og blandt EU's stats- og regeringschefer er der også en betydelig bekymring ved udsigten til, at Storbritannien kan fortsætte som fuldt medlem af EU i op til et år mere.

Der skal i det kommende år tages mange vigtige beslutninger i EU. Beslutninger, som man frygter, at Storbritannien kan være med til at forpurre.

- Der skal lægges klimaplan frem til 2050, der skal laves handelsaftale med Australien, der skal lægges et nyt budget, der rækker langt frem. Hvorfor skulle Storbitannien sidde med til det?

Især handelsaftalerne med Australien tøver nogle lande med at lade Storbritannien sidde med til, eftersom de ikke er interesseret i, at landet sidder med viden om EU's handelsforhold, efter det er trådt ud.

Den konservative Jacob Ress Mogg fra Storbritanniens parlament tweetede i dag, at Storbritannien bør gøre alt i landets magt for at for at forpurre EU-samarbejdet.

- Vi kunne nedlægge veto mod budgetforøgelser, ødelægge planerne om en EU-hær og blokere Macrons integrationsplaner, skrev han.

Theresa May skal under EU-topmødet onsdag fremlægge sin køreplan for, hvordan hun vil nå frem til en realistisk brexit-aftale. Hvis den ikke er meget overbevisende, er der risiko for, at nogle partier afviser at forlænge brexit-fristen, vurderer Ole Ryborg.

- Alle lande skal jo være enige, før en udskydelse kan lade sig gøre. Der skal bare ét land til at sige nej eller sætte strammere vilkår.

- Hvis for eksempel Frankrig siger til Storbritannien, 'I får kun to uger mere', så er det formentlig det, der sker.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter