Ole Ryborg efter natte-kompromis: Det blev et blødt brexit

EU har opgivet sin hidtidige brexit-strategi.

EU-landene valgte et blødt brexit, da de her i nat gik med til at udskyde briternes EU-farvel til senest den 31. oktober.

Det vurderer DR’s EU-korrespondent, Ole Ryborg.

- EU-landene har givet briterne et ekstra halvt år til at finde ud af, hvad de vil. Men EU opstiller ikke en endelig deadline den 31. oktober. Man har med andre ord allerede nu indikeret, at briterne kan få mere tid, hvis de får brug for det, siger han.

Se premierminister Theresa May fortælle om forlængelsen i videoen herover.

- EU har droppet sin tidligere strategi om at opstille deadlines for de britiske politikere i et forsøg på at presse dem til at godkende skilsmisseaftalen, siger Ole Ryborg med henvisning til den aftale, som premierminister Theresa May sidste år indgik med de resterende EU-lande.

Skilsmisseaftalen er tre gange blevet nedstemt i det britiske parlament. Og selvom Theresa May i den seneste tid har kæmpet for at få aftalen godkendt i Underhuset, er det endnu ikke lykkedes at finde opbakning til den.

Men trusler om at ryge ud af EU uden en aftale har ikke fungeret for briterne, understreger Ole Ryborg. Derfor opstiller man heller ikke nogen ny, hård deadline fra EU's side.

Valg-udsigt kan ryste briterne

- Hvis noget nu skal få skilsmisseaftalen godkendt, så er det udsigten til, at Storbritannien skal afholde valg til Europa-Parlamentet, siger Ole Ryborg og henviser til det europaparlamentsvalg, som briterne skal til i maj, hvis ikke politikerne har godkendt skilsmisseaftalen inden da.

- Og hvis ikke udsigten til et EP-valg kan få et flertal i Underhuset til at stemme for, så er der ved at udskyde brexit til 31. oktober en ekstra mulighed for, at Underhuset alligevel kan nå at godkende aftalen, når de har set resultatet af valget, siger DR’s EU-korrespondent.

EP-valget i maj bliver nemlig den første mulighed for de britiske vælgere til at sende deres signal til politikerne om, at de ikke har leveret på brexit-afstemningen.

- Fornemmelsen blandt EU-landene er, at det møde med vælgerne formentlig kan have en større effekt på medlemmerne af Underhuset, end nogen af de hidtidige deadlines har haft, siger Ole Ryborg.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, efter de timelange forhandlinger. (Foto: EVA PLEVIER © Scanpix)

Anerkender samarbejde

Selvom den britiske premierminister endnu ikke har fundet opbakning til sin aftale, så har hun i den seneste tid forhandlet med oppositionspartiet, Labour, om en løsning på brexit-konflikten.

Det er ikke noget, britiske politikere historisk set har haft for vane at gøre, da ét parti normalt sidder på magten i landet.

- Det er meget usædvanligt, at De Konservative og Labour arbejder sammen. Det er ikke sket siden Anden Verdenskrig, og det er der en anerkendelse af fra de andre EU-lande. Derfor har man valgt at vise denne fleksibilitet over for Theresa May, siger Ole Ryborg.

- Nu ligger bolden på Mays banehalvdel.

Derudover har der været en frygt blandt nogle EU-lande, heriblandt Frankrig, for, at briterne kunne finde på at spænde ben for arbejdet i EU, hvis de fik lov til at blive der i længere tid.

Men i aftalen står der intet om, at de kan blive smidt ud, hvis de sætter sig på tværs.

- Stats- og regeringscheferne har gjort boet op, og de har indset, at der ikke skal tages nogle store EU-beslutninger inden den 31. oktober. Derfor har de valgt at leve med bekymringen, siger Ole Ryborg.

Vores videoreporter Benjamin Kodboel har fulgt det sidste døgn i Bruxelles: Mød politikere og journalister, der har tænkt 'brexit' i døgndrift i to år.

Facebook
Twitter