Ole Ryborg: EU kan ikke give det, May har brug for

Senest den 21. januar skal de britiske parlamentarikere stemme om brexit-aftalen.

- Jeg er fast besluttet på at gøre alt, hvad jeg kan, for at skaffe de forsikringer, som dette hus kræver for at få aftalen over stregen.

Det var budskabet fra den britiske premierminister, Theresa May, da hun i går i det britiske underhus udskød afstemningen om den brexit-aftale, som hun har forhandlet på plads med resten af EU.

Hun henviste helt specifikt til den såkaldte ’backstop’, der ifølge premierministeren har vakt ’udbredt og dyb bekymring’ blandt mange britiske parlamentarikere.

’Backstoppen’ skal kort og godt sikre, at det ikke bliver nødvendigt at udstationere toldere ved grænsen mellem Irland og Nordirland, selv hvis briterne og EU ikke skulle blive enige om en frihandelsaftale.

Ifølge aftalen skal Storbritannien blive i en toldunion med EU. Men mange britiske politikere frygter, at briterne derved aldrig for alvor kommer til at forlade EU-samarbejdet, og derfor har de vendt tommelfingeren nedad til aftalen.

Det er den strid, Theresa May nu vil prøve at få løst, inden aftalen skal til endelig afstemning i det britiske underhus.

Kan ikke berolige parlamentarikere

Hun har i dag indledt en mindre Europa-rundtur, hvor hun blandt andet skal tale med den tyske kansler, Angela Merkel, og EU-præsidenten, Donald Tusk.

Men ifølge DR’s EU-korrespondent, Ole Ryborg, bliver det noget nær umuligt for hende at få ændret så meget som et komma i aftalen.

- Fra EU’s side vil man gerne hjælpe briterne med at forklare og uddybe, hvad tanken med denne ’backstop’ er. Og EU vil også kunne komme med en hensigtserklæring om, at man er klar til at indgå en meget, meget ambitiøs handelsaftale, der betyder, at man aldrig får brug for denne sikkerhedsordning, siger Ole Ryborg og fortsætter:

- Men EU kommer ikke til at ændre på ’backstoppen’, for man vil sikre sig, at Storbritannien kan levere. Og i Bruxelles er man godt klar over, at de ting, man nu kan tilbyde den britiske premierminister, ikke vil berolige de kritiske parlamentarikere i Storbritannien.

Nuværende parlament skaber problemer

Problemet er ifølge Ole Ryborg, at hvis EU skal indgå en frihandelsaftale, der er så ambitiøs, at ’backstoppen’ aldrig bliver nødvendig, så vil det også kræve, at Storbritannien vil blive knyttet tæt til EU.

Det vil spænde ben for mange af de ting, som en række af de fremtrædende brexit-tilhængere har stillet i udsigt, at Storbritannien agter at gøre, når landet har forladt EU.

- Labour-formanden Jeremy Corbyn har eksempelvis sagt, at han gerne vil give statsstøtte til forskellige britiske virksomheder. Men hvis han gør det, vil de ikke kunne eksportere varer til EU, for der vil ifølge EU-lovgivningen være tale om unfair konkurrence, siger Ole Ryborg og fortsætter:

- Så længe det britiske parlament ser ud, som det gør i dag, så har man fra EU’s side meget lidt tro på, at der overhovedet kan laves en ambitiøs handelsaftale. Derfor vil de have ’backstoppen’. Det kan ændre sig, hvis Theresa May får et kanonvalg og kan isolere de kritiske ryster i Underhuset. Men det bliver som sagt svært, som det ser ud nu, understreger Ole Ryborg.

EU har ikke brug for aftale

Den britiske premierminister har netop holdt møde med sin hollandske kollega, premierminister Mark Rutte.

Ifølge hendes talsmand var mødet ”produktivt”, og Theresa May arbejder fortsat på at få ”de rette forsikringer” fra EU’s side, inden aftalen skal til afstemning i det britiske parlament.

Første stop på Theresa Mays minirundtur i Europa var Haag i Holland, hvor hun mødtes med den hollandske premierminister, Mark Rutte. (Foto: Bart Maat © Scanpix)

Det vil ifølge premierministeren ske inden den 21. januar næste år.

Tidligere på dagen sagde EU’s kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, at den nuværende aftale – inklusiv ’backstoppen’ - ikke er til genforhandling, men at ”der er mulighed for yderligere præciseringer”.

Ifølge Ole Ryborg er EU klar til at give den britiske premierminister en hjælpende hånd til at få aftalen igen.

- Problemet for den britiske premierminister er, at EU ikke har brug for brexit-aftalen for at komme videre med arbejdet. EU-landene vil gerne have, at aftalen bliver vedtaget, og at Storbritannien forlader EU under ordnede forhold. For ellers vil der komme en million spørgsmål, hvis det ender med ’no deal’, siger han og fortsætter:

- Men Storbritannien kan ikke true med at spænde ben for de andre ting, der er på den politiske dagsorden i Bruxelles, og derfor har Theresa May ikke meget at forhandle med.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter