Ole Ryborg: May har 35 dage. Efter skærtorsdag er det for sent

Det kommende valg til Europa-Parlamentet betyder, at Theresa May ikke kan udskyde brexit uendeligt.

Den britiske premierminister, Theresa May, har mere travlt end ventet. (Foto: ho © Scanpix)

Efter endnu en kaotisk brexit-aften i det britiske parlament er luften tæt med spekulationer om nye afgørende brexit-datoer, som venter forude.

Kan Storbritannien stadig forlade EU den 29. marts - altså om bare 15 dage - som planlagt?

Bliver brexit nu udskudt - og i givet fald i hvor lang tid? Kommer brexit først til at ske om et år? Eller to?

Skal brexit være gennemført den 22. maj, dagen inden valget til Europa-Parlamentet begynder.

Eller bliver den 1. juli den nye brexit-dato? Det er dagen inden, det nyvalgte Europa-Parlament træder i kraft, og dermed også den sidste mulige brexit-dato, hvis Storbritannien skal undgå at blive tvunget til at afholde valg til Europa-Parlamentet.

Dato-spekulationerne er mange, og de vil uden tvivl køre for fuld skrue, frem til det britiske underhus i aften får stemt om netop en forlængelse af fristen for den britiske EU-exit.

Men ser man lidt nærmere på EU-kalenderen, så er der en anden dato, der kan vise sig at være mindst lige så afgørende for, hvordan den britiske premierminister, Theresa May, skal håndtere den britiske EU-udmeldelse i den kommende tid.

Et flertal i det britiske underhus stemte i går for, at Storbritannien ikke må forlade EU uden en aftale. (Foto: MARK DUFFY © Scanpix)

Mere travlt end ventet

Datoen er den 18. april. Skærtorsdag.

Det er den sidste mødedag for medlemmerne af Europa-Parlamentet, som også skal godkende skilsmisseaftalen mellem EU og Storbritannien, ligesom medlemmerne af det britiske underhus skal.

Hvis ikke EU-politikerne stemmer for aftalen, så kan den ikke træde i kraft.

Men når de 751 medlemmer af Europa-Parlamentet skærtorsdag ved frokosttid har gennemført de sidste afstemninger, så lukker Europa-Parlamentet ned.

Derefter begynder valgkampen, og næste møde i Europa-Parlamentet vil være den 2. juli. Og på det tidspunkt er det de nyvalgte EU-parlamentarikere, som mødes.

Kan føre til kaotisk EU-farvel

Valget til Europa-Parlamentet og den kommende valgkamp betyder, at medlemmerne af det britiske parlament skal have godkendt en aftale med EU inden skærtorsdag.

Hvis ikke det er sket, skal brexit enten udskydes så lang tid, at Storbritannien skal afholde valg til Europa-Parlamentet i maj måned, eller også bliver der tale om et kaotisk EU-farvel til Storbritannien uden en aftale.

Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, gjorde det tidligere på ugen klart, at Storbritannien kun kan udskyde landets EU-farvel frem til den 23. maj.

Den dag åbner valgstederne til europaparlamentsvalget. Hvis Storbritannien stadig er medlem efter den dag, så skal de også afholde EU-valg. Ellers vil flere end fire millioner europæiske vælgere være frataget en af deres demokratiske rettigheder – nemlig stemmeretten – og det vil være i strid med EU-traktaterne.

Brexit bliver ved med at vække store følelser i Storbritannien. (Foto: Dylan Martinez © Scanpix)

Tid til teknisk arbejde

Selv om Theresa May har 35 dage til at få en brexit-aftale godkendt, så kan det sagtens være, at hun ender med at bede om at få brexit udskudt frem til EP-valget i maj eller endda frem til den 1. juli.

For både Theresa May og EU ved, at selv hvis hun skulle få sin EU-aftale godkendt i det britiske parlament og Europa-Parlamentet senest skærtorsdag, så er det ikke nok til at gennemføre brexit i Storbritannien.

Forude venter en række følgelove, som skal vedtages, og både Underhuset og Overhuset i London skal bruge tid til at få det vedtaget.

Derfor vil det give god mening, hvis Theresa May eksempelvis beder om at udskyde brexit til den 1. juli. Det giver tid til det tekniske arbejde.

Men en udskydelse til 1. juli vil ikke betyde, at Theresa May og Underhuset har frem til 1. juli til at enes om et kompromis. Deres deadline er betydeligt kortere. Det er skærtorsdag.

Hvis der ikke er en afklaring på det tidspunkt, så vil Europa-Parlamentet ikke kunne vedtage brexit inden valget, og dermed vil Storbritannien være tvunget til også at deltage i valget til Europa-Parlamentet.

Ekstramøde i Strasbourg

Det er selvfølgelig muligt at operere med den ekstra mulighed at forsøge at tvinge medlemmerne af Europa-Parlamentet til at afbryde deres valgkamp for at samles i Strasbourg for at afholde et ekstra møde – med det eneste formål at stemme om - og godkende – brexit-aftalen mellem EU og UK.

Teoretisk er muligheden til stede. Men det er en model, som ingen ønsker. Og da der ikke er nogen sikkerhed for, at May nogensinde kan få sin brexit-aftale igennem det britiske parlament, så er er det usandsynligt, at EU-lederne skulle acceptere en sådan tidsplan, hvis Theresa May skulle bede om det.

Hvis Theresa May møder op til EU-topmødet i Bruxelles på torsdag i næste uge og beder EU om at udskyde brexit, så vil EU-landene kræve et svar på, hvor længe den britiske EU-exit skal udskydes, og hvad formålet med udskydelsen er.

Det skal Theresa May kunne svare på. Kort eller lang udskydelse.

En lang udskydelse skal være for at kunne afholde en ny folkeafstemning eller måske et valg.

En kort udskydelse skal enten være for at få ekstra tid til at forberede et exit uden en aftale eller for at ordne noget teknisk i forbindelse med gennemførelsen af den aftale, EU og Storbritannien har forhandlet på plads.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker (th.) har flere gange sagt, at skilsmisseaftalen ikke er til genforhandling. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

Ryger ud med et brag

En ny forhandling om en ny aftale vil formentlig være udelukket. Tiden er gået, og EU-landene mener, at de allerede har strakt sig meget langt for at imødekomme britiske ønsker.

Den britiske premierminister har nu to gange indgået en aftale med EU, som hun efterfølgende er løbet fra.

Et tredje forsøg betragtes hverken som meningsfuldt eller realistisk. Og derfor vil det blive afvist af EU.

Meget kan ske i brexit, og mange planer er blevet ændret undervejs. Men hvis man skal følge dagsnoteringen, så siger den, at Theresa May i dag har præcis 35 dage til at få løst sine brexit-problemer hjemme i Storbritannien. Efter skærtorsdag er det for sent.

Så ryger briterne ud med et brag. Og det på trods af, at et flertal i det britiske parlament onsdag aften traf beslutning om det modsatte.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk