Ole Ryborg: Tavse skyggekandidater lurer på topjob i EU

Mens EU-kommissærer og medlemmer af Europa-Parlamentet åbent positionerer sig til topposter i EU, så lurer andre kandidater i kulisserne.

Mens valgkampen raser i Europa og tusindvis af politikere kandiderer til pladserne som medlem af Europa-Parlamentet, så er der en håndfuld europæiske toppolitikere, der er i gang med en helt anden valgkamp:

De kæmper for at få et af Europas mest magtfulde job, nemlig posten som formand for EU-Kommissionen.

Tirsdag besøgte EU's chefforhandler for brexit Danmark. Han vil hverken be- eller afkræfte, om han er i spil til EU-toppost. Se Ryborgs interview med ham ovenfor.

Den 1. november forlader den nuværende formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, sit job.

Et flertal i Europa-Parlamentet ønsker, at EU´s stats- og regeringschefer skal vise et stort hensyn til resultatet af valget til Europa-Parlamentet, når de skal udpege den næste Kommissionsformand.

Og ifølge Europa-Parlamentet sker det bedst ved, at de europæiske politiske partier udpeger såkaldte spidskandidater, som kan føre valgkamp om posten som Kommissionsformand - sideløbende med EP-valget.

Kontroversiel proces

Tanken er, at når man ser resultatet af valget af Europa-Parlamentet, så bør stats- og regeringscheferne indstille den spidskandidat, som har ”vundet” EP-valget til posten som den næste formand for Europa-Kommissionen.

Her er favoritterne den kristdemokratiske tysker Manfred Weber og den hollandske socialdemokrat Franz Timmermans.

Processen er kontroversiel, og det er langt fra sikkert, at det bliver en af de såkaldte spidskandidater, som bliver den næste formand for Europa-Kommissionen.

Da EU´s stats- og regeringschefer diskuterede Europa-Parlamentets spidskandidat-idé, var deres svar noget lunkent. De endte med at sige, at det hverken kan garanteres eller udelukkes, at den næste formand for EU-Kommissionen vil være en af spidskandidaterne.

En række lande med den franske præsident, Emmanuel Macron, i spidsen bryder sig ikke om processen. Det gør den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), heller ikke. Han mener, at den udelukker nuværende regeringsledere fra at komme i spil.

Omvendt har Europa-Parlamentet truet med, at de vil blokere udnævnelsen af posten som formand for Kommissionen, hvis EU-lederne ikke udpeger en af spidskandidaterne.

Vestagers uldne svar

Hele situationen er endt med at være en noget rodet affære.

Nogle partier har opstillet en spidskandidat, mens partiet De Grønne har opstillet to kandidater. Og ser man de liberale, så har de udpeget en hel flok – deriblandt EU-kommissær Margrethe Vestager – til at stille op i debatterne med spidskandidaterne.

Men hvis man direkte spørger Margrethe Vestager, om hun er kandidat til posten som formand for Kommissionen, så er svaret hverken ja eller nej.

Og Vestager er ikke den eneste politiker som "hverken er kandidat eller ej".

For i kulisserne rundt omkring i Europa er der andre toppolitikere som lurer på muligheden for en europæisk toppost. Men tiden er ikke for alvor inde til at spille sig selv på banen.

EU's brexit-chefforhandler, Michel Barnier, var tidligere på ugen i København. Han vil hverken be- eller afkræfte, om han er i spil til en EU-toppost. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

En af de personer, som i Bruxelles vurderes til at have store chancer for at blive den næste formand for Europa-Kommissionen, er EU´s Brexit-forhandler, Michel Barnier.

Og spørger man ham – som DR gjorde, da han besøgte Danmark i tirsdags – så er svaret nærmest identisk til det, som mange andre europæiske toppolitikere svarer i disse dage:

De svarer hverken ja eller nej til, om de er interesserede i posten som den næste formand for Europa-Kommissionen.

I stedet er svaret, at de er i gang med at udføre et arbejde lige nu, og at det er det job, de er interesserede i.

Løkke og Merkel i rygtemøllen

Udover toppolitikere, som Vestager og Barnier, er medierne også fyldt med spekulationer og analyser om, hvilke af EU´s stats- og regeringschefer som også kunne tænkes af have blikket rettet mod et europæisk topjob.

Og her er mange navne en del af rygtemøllen.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, den hollandske premierminister, Mark Rutte, og vores egen statsminister er blandt de navne, som jævnligt dukker op.

Hvad det hele ender med, kan ingen sige på nuværende tidspunkt. Processen er kun lige begyndt. Om det ender med at det bliver en spidskandidat eller en af de kandidater, som lige nu lurer i kulissen, der bliver EU-Kommissionens næste formand, kan ingen sige med sikkerhed.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter