Olga og Elena jagter døde russiske soldater: 'Hvis vi ikke gør det, vil folk aldrig finde ud af, hvor mange der døde'

Rusland har mørklagt antallet af dræbte russiske soldater i Ukraine.

Journalisterne Olga Mutovina og Elena Trifonova står ved en dræbt russisk soldats grav på en kirkegård i det sydlige Sibirien. De samler oplysninger om russiske mænd, der har mistet livet i krigen i Ukraine.

Olga Mutovina og Elena Trifonova er ankommet til en vindblæst kirkegård i den sibiriske landsby Seredkina.

De er på udkig efter en bestemt grav.

- Der er flag ved graven. Det så vi på billedet, siger Olga Mutovina.

De to journalister har fået et tip om, at her for nylig blev begravet en ung russisk mand, efter han blev dræbt i tjeneste i Ukraine.

De leder efter døde for at kaste lys over, hvor mange unge mænd fra deres region, der har mistet livet i krigen i Ukraine.

Et tal, den russiske regering ikke vil oplyse.

Olga Mutovina og Elena Trifonova finder graven med flag og blomster. På korset i midten er et billede og et navn: Jurij Nikolajevitj Rybatjenko.

- Der står, at han døde den 18. marts 2022.

- Det er meget sigende.

  • Den russiske soldat Jurij Nikolajevitj Rybatjenko blev dræbt i Ukraine 18. marts 2022 i en alder af 20 år.
  • Journalisterne Olga Mutovina og Elena Trifonova efterforsker hvor mange russiske soldater fra deres region, der er dræbt i Ukraine.
  • Jurij Rybatjenkos gravsted i landsbyen Seredkina. - Der står, at han døde den 18. marts 2022.
1 / 3

Samler liste med dræbte soldater

Den 20-årige mand indgår nu i de to kvinders database, der indtil videre tæller 587 personer fra Irkutsk og Burjatien i det sydlige Sibirien, der har mistet livet i Ukraine, siden Rusland invaderede landet 24. februar 2022.

Listen har de offentliggjort på deres uafhængige netmagasin "Folk fra Bajkal", navngivet efter den enorme Bajkalsø, som de to journalister lancerede for tre år siden. I begyndelsen skrev de om landsmænd og -kvinder, der blev straffet for at udtale sig kritisk om krigen. Nu efterforsker de også de mange russiske soldater, der forsvinder i Ukraine.

Den yngste i databasen er David, som var 18 år, da han blev dræbt i Ukraine på krigens femte dag. Den ældste, Alexander, døde i Ukraine 16. oktober, 63 år gammel, og han efterlod sig en kone, datter og søn.

Personerne finder de to kvinder ved at tage til begravelser og læse dødsannoncer.

  • En sportshal er taget i brug som ceremonirum ved en begravelse af flere russiske soldater, der blev dræbt i krigen i Ukraine.
  • Kisterne ved begravelsen er hverken markeret med for- eller efternavn, fortæller journalisterne Olga Mutovina og Elena Trifonova.
1 / 2

I september sagde den russiske forsvarsminister, Sergei Shoigu, til den statsejede tv-station Rusland 24, at 5.937 soldater var døde i krigen i Ukraine.

Olga Mutovina og Elena Trifonova er overbevist om, at myndighederne har mørklagt det reelle antal omkomne.

- Det bliver holdt hemmeligt, fordi man ikke må vise omfanget af tragedien.

- Hvis folk finder ud af de faktiske tabstal i Ukraine, vil mange af dem nok ændre mening om specialoperationen, siger Elena Trifonova.

Den russiske regeringen kalder krigen i Ukraine en ”militær specialoperation”, og den har gjort det ulovligt for folk i Rusland, at omtale den som en ”krig” eller en ”invasion”.

- Hvis vi ikke laver en liste over de faldne soldater, vil folk aldrig finde ud af, hvor mange der døde, forklarer Elena Trifonova.

Har advaret familien

Kvinderne er godt klar over, at deres private efterforskning af det faktiske russiske dødstal medfører en stor risiko - og potentielt en fængselsstraf.

- Retten vurderede, at en liste over faldne soldater er en afsløring af statshemmeligheder.

- Der er så mange tilfælde af journalister, der er blevet tilbageholdt for at tale med ofrenes familier.

Halvanden måned efter invasionen blev Olga Mutovina og Elena Trifonovas hjemmeside ”Folk fra Bajkal” blokeret af myndighederne. Samme dag valgte de to kvinder at leje en lejlighed for at have et sikkert sted, hvor de kunne arbejde, overnatte og opbevare deres dokumenter og penge.

Elena Trifonova på arbejde i den lejlighed, de to journalister har lejet.

De to kvinder er forberedt på at få besøg af politiet når som helst.

- Jeg advarede mine børn og min mand om, at vores hjem måske ville blive ransaget, forklarer Olga Mutovina.

- Vi håber, at vi kan nå at tage vores pas og rejse afsted, hvis alarmen går i gang, tilføjer Elena Trifonova.

Udvisker dødsfald

Olga Mutovina og Elena Trifonova finder frem til et medlem af Jurij Rybatjenkos familie – den mand, der blev dræbt i Ukraine i en alder af 20 år.

Familiemedlemmet fortæller, at Jurij frivilligt meldte sig til at storme den ukrainske havneby Mariupol, og at han døde efter han blev begravet i murbrokker.

Jurijs død blev ikke registreret.

Elena Trifonova og Olga Mutovina taler med et familiemedlem til en dræbt russisk soldat.

- Jeg tror stadig ikke på, at han er død. Jeg venter stadig på, at han kommer tilbage, siger en anden af Jurij Rybatjenkos slægtninge.

- Han bliver behandlet som en person uden værdi. Han blev visket ud, som havde han aldrig fandtes. Og der blev hverken betalt kompensation eller begravelse. Staten fandt det ikke nødvendigt, siger Elena Trifonova.

- Magthaverne siger til folk, at det her er noget, som ikke vedrører dem. Men det her er jo en krig, som ikke bare er kommet ind i de faldne soldaters hjem. Den er i alle russeres hjem, siger Olga Mutovina.

Se Olga Mutovina og Elena Trifonovas jagt på sandheden i Horisont på DR TV her.