Olie-landet Norge er verdensmester i elbiler

Nordmændene er i dag det folk i verden, der ejer flest miljøvenlige biler.

En ladestation for elbiler i Oslo. (Foto: Ints Kalnins © Scanpix)

Norge har tjent milliarder på at udvinde olie og gas og sælge det til omverdenen. Men nordmændene bevæger sig i stigende grad rundt i biler, der kører på el.

- Vi bygger mellem én og tre nye ladestationer hver uge. Så vi har en relativ heftig byggeaktivitet, fortæller leder af Grønn Kontakt, som er Norges nationale operatør af ladestationer, Ole Henrik Hannisdahl.

Landet har den højeste andel af el-biler i verden. Næsten 16 procent af alle nye personbiler, der er solgt i Norge i juni, er elbiler. Til sammenligning kører kun 0,3 procent af de solgte nye personbiler i Danmark på elektricitet.

Afgiftsfrihed

Det store salg skyldes blandt andet, at elbiler er helt afgiftsfrie i Norge. Ejerne skal heller ikke betale motorvejsafgifter – i modsætning til ejere af almindelige biler, og så er der praktiske fordele, da elbilerne må køre i busbanerne og parkere gratis.

- Når prisen på bilen er rigtig, så vælger folk elbilen og bliver glade for den. Længere er den ikke, siger Ole Henrik Hannisdahl.

Men de gavnlige forhold er dyre for den norske stat, og især elbilernes afgiftsfritagelse og momsfritagelse er bekostelige.

Det koster milliarder på statsbudgettet, påpeger miljøpolitisk ordfører fra det norske Arbeiderpartiet i Oslo, Andreas Halse.

Fritagelse til 2020

Det kan særligt mærkes i hovedstaden Oslo, hvor elbilerne hvert år koster 350 millioner kroner i tabte indtægter fra motorvejsafgiften. Derudover er der den gratis opladning af elbilerne, der bliver stillet til rådighed for bilisterne i hovedstaden.

- På langt sigt kan det ikke passe, at kommuner og staten har ansvaret for at betale for brændstof i bilerne. Sådan er det ikke med benzin, og sådan kan det heller ikke være med el, siger Andreas Halse.

Regeringen har besluttet at bevare afgiftsfritagelsen frem til i hvert fald 2020. Desuden er det regeringens erklærede mål, at alle nye solgte biler skal være elbiler fra 2025.

Facebook
Twitter