Ombord på 'Solen' triller Kim Jong-un op igennem Rusland med 50 kilometer i timen

For første gang i fire år har den nordkoreanske statsleder, Kim Jong-un, forladt hjemlandet og sidder på sit skudsikre tog i Rusland.

Videoen er efter sigende fra 11. september, hvor et tog, der ligner den nordkoreanske leders. nærmere sig den russiske grænse.

Med 50 kilometer i timen snegler den nordkoreanske leder Kim Jong-un sig lige nu gennem det russiske landskab.

I øjeblikket sidder han på sit mørkegrønne, skudsikre tog, der skal lede ham sikkert til havnebyen Vladivostok.

Her skal den nordkoreanske leder inden for de kommende dage trykke hånd med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Forhandlingerne vil formentlig handle om muligheden for, at Rusland kan købe våben af Nordkorea, forklarer Camilla Nørup Sørensen, der er ph.d. og lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier hos Forsvarsakademiet.

- Amerikanerne er både bekymrede over, at russerne kan få adgang til nordkoreanske våben, men de er bestemt også bekymrede over, at Nordkorea kan få adgang til viden og teknologi, som yderligere kan styrke deres missilprogram og dermed også deres atomvåben-program, siger Camilla Nørup Sørensen.

Afstanden mellem den nordkoreanske hovedstad Pyongyang og den russiske havneby Vladivostok er cirka 685 km i fugleflugtslinje, men togturen er efter sigende længere. (Foto: © (© Grafik Nathalie Nystad))
Afstanden mellem den nordkoreanske hovedstad Pyongyang og den russiske havneby Vladivostok er cirka 685 km i fugleflugtslinje. (Foto: © (© Grafik Nathalie Nystad))

Solens tog

Togturen fra den nordkoreanske hovedstad, Pyoungyang, til Vladivostok strækker sig efter sigende over 1.180 kilometer.

Med 50 kilometer i timen på det pansrede tog, vil det tage i omegnen af 20 timer at nå slutdestinationen. I rejsetiden er der også afsat tid til at skifte hjulene på toget, som skal over på en anden type jernbane.

Og det alene kan snildt tage flere timer, skriver flere internationale medier, herunder BBC

Vi ved ikke, hvorfor at Kim Jong-un har valgt at hoppe ombord på toget fremfor at tage et fly, men noget tyder på, at det ligger til familien.

Det mørkegrøn tog hedder 'Taeyangho', som er det koreanske ord for Solen, og en reference til Nordkoreas grundlægger, Kim Il-sung, hvis fødselsdag 15. april, bliver kaldt "Solens Dag".

 • Nordkoreas leder, Kim Jong-un, begyndte sin rejse i hovedstaden Pyoungyang. Billederne er taget af det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA og kan ikke verificeres af Reuters. (Foto: © kcna/UPI/Shutterstock, Copyright (c) 2023 Shutterstock. No use without permission.)
 • Mange var mødt op til afgangen. Billederne er taget af det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA. (Foto: © kcna)
 • Ifølge det nordkoreanske, statslige nyhedsbureau, KCNA, skal Kim Jong-un og Putin mødes og "føre forhandlinger". (Foto: © kcna)
 • Her ses billeder af toget, der forlader Pyongyang. (Foto: © RTTV, UPI)
1 / 4

Og Kim jong-uns bedstefar var heller ikke bleg for at tage på langdistancerejser ombord i sit tog.

Han lagde blandt andet vejen forbi Vietnam og flere østeuropæiske lande.

Det gjorde han naturligvis ikke alene, men i følgeskab af sikkerhedsvagter, der overvågede togruten og undersøgte stationer, de ville passere, for eventuelle bombetrusler.

Kim Jong-uns far, Kim Jong-ill, var også glad for at køre i tog, og ifølge BBC valgte han denne transporttype, da han angiveligt var bange for at flyve.

Ligesom sin søn havde Kim Jong-ill også et tæt forhold til den russiske præsident Putin og besøgte ham blandt andet i 2001 i Moskva.

En togtur, der tog ham ti dage.

 • Billedet her er fra 2011 af Kim Jong-uns far, Kim Jong-il. Han besøgte også Rusland - nærmere bestemt Bureja, der ligger i det østlige Sibirien. (Foto: © Port Amur)
 • Det højgrønne tog hedder 'Taeyangho', som er det koreanske ord for solen og en symbolsk reference til Nordkoreas grundlægger Kim Il-sung, hvis fødselsdag, 15. april, bliver kaldt "Solens Dag". På billedet er det fortsat Kim Jong-ill, der kan ses. (Foto: © Port Amur)
 • Her ses både Kim Jong-ill (tv) og Kim Jong-un (th) i 2010. (Foto: © Kyodo, Scanpix Denmark)
1 / 3

Gammelt topsikret, pansret tog

Det er første gang i fire år, at Kim Jong-un har forladt de nordkoreanske breddegrader, og generelt er han ikke en mand, som ofte tager langt væk hjemmefra, forklarer Camilla Nørup Sørensen fra Forsvarsakademiet.

- Det er faktisk kun sket ti gange, siden han overtog magten i Nordkorea i 2011 efter faren Kim Jong-ills død, siger hun.

Hans seneste rejse var i april 2019, og her skulle han også møde Putin i selvsamme havneby.

- Så det er i hvert fald ikke overraskende, at nu hvor han starter med at rejse ud igen, at det så er Putin, han mødes med først, uddyber Camilla Nørup Sørensen.

I 2019 ankom Nordkoreas leder også i et pansret tog. Det kan du se i klippet her:

Der hersker generelt stor mystik om det grønne tog, og de sparsomme oplysninger, der findes offentligt, stammer fra tidligere passagerer, der har fortalt om deres rejser i toget, de sjældne kig pressen har fået i toget, samt lækkede efterretningsoplysninger.

Det sydkoreanske medie Chosun Ilbo skrev i 2009, at det pansrede tog havde omkring 90 vogne, men der har også været meldinger om, at det er 21 vogne langt.

Samtidig er det kun få mennesker, der ikke befinder sig i den absolutte elite i Nordkorea, der har rejst med Kim Jong-uns tog.

The Washington Post henviser til beskrivelser fra efterretningstjenester og billeder fra nordkoreanske statsmedier.

Her kan man se mødelokaler med hvidt interiør, lange borde og fladskærme. Andre billeder viser rum med røde læderlænestole.

BBC beskriver, at der ligeledes er soveværelser med satellittelefoner.

 • Billedet her er fra 2019, hvor Kim Jong-un også vej på vej til et møde med den russiske præsident, Putin. Kim Jong-un befinder sig i Rusland nu. Det er første gang i fire år, han er udenfor sit eget land. (Foto: © Uncredited, Kyodo)
 • Her vinker Kim Jong-un farvel, inden afgangen til Rusland i 2019. (Foto: © KCNA, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Kim Jong-un har hang til luksus

Hvorvidt tog er den nordkoreanske leders foretrukne transportmiddel, ved vi af gode årsager ikke, og han har da også tidligere haft luft under vingerne.

I maj 2018 fløj han til den kinesiske by Dalian for at mødes med den kinesiske præsident Xi Jinping.

Ifølge flere internationale medier var han ombord på sit privatfly, der i folkemunde angiveligt kaldes "Chammae-1", opkaldt efter duehøgen, der er Nordkoreas nationalfugl.

Ud over luksusfly har Kim Jong-un formodentlig også en hang til luksusbiler.

I forbindelse med sit besøg til Kina i 2018 kørte han rundt i sin Mercedes-Benz, som ifølge flere internationale medier blev transporteret afsted på hans højpansrede tog.

CNN skriver, at han formodentlig har endnu et pansret køretøj - også en Mercedes-Benz.

De beretter ligeledes, at han tidligere er blevet set i en pansret limousine og en Rolls-Royce.

 • Salget af luksusvarer til Nordkorea er forbudt under FN-sanktioner. Derfor har det også vakt øje, at Kim Jong-un ved flere lejligheder er kommet kørende i Mercedes-limousiner. (Foto: © NHAC NGUYEN, Ritzau Scanpix)
 • Kim Jong-un har blandt andet anskaffet sig en Mercedes Maybach S600 Pullmann Guard og en Mercedes Maybach S62. (Foto: © Yuri Kadobnov, Scanpix Denmark)
 • Her kan du se privatflyet, som Kim Jong-un skulle benytte. Billedet her er fra 2018, hvor det fragtede Pyongyangs delegation til Sydkorea i 2018 i forbindelse med Vinter-OL. (Foto: © Kim Doo-Ho, AFP or licensors)
1 / 3

Vesten holder øje med mødet

Amerikanerne og deres allierede holder tæt øje med turen og mødet mellem de to statsledere, der vil ske "de kommende dag".

- Vi holder skarpt øje med, om der vil være forhandlinger om våbenhandel og udveksling af teknologi. Særligt, da Kim Jong-un har følgeskab af flere personer fra militæret, skriver Sydkoreas forsvarsministerium blandt andet i en skriftlig udtalelse.

I Rusland er man opmærksomme på Vestens bevågenhed, men de bekymrer sig ikke om advarslerne forud mødet.

- Det, der interesserer os, er vores relationer med vores naboer, inklusiv Nordkorea. Det er de to landes interesser, vi fokuserer på til mødet. Vi er ikke interesserede i advarslerne fra Washington, siger den russiske regerings talsmand, Dmitrij Peskov.

Majoriteten af billederne i artiklen er taget af det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA og kan ikke verificeres af DR.