Omdiskuteret valglov i USA vedtaget: 'Det svarer til at sætte ræven til at passe på hønsehuset'

Georgia er seneste eksempel på delstater, hvor valglovene bliver ændret før midtvejsvalget i 2022.

Protest mod den nye valglov i Atlanta, Georgia. (Foto: © ALYSSA POINTER, Represented by ZUMA Press)

Forestil dig at stå i kø i mange timer for at komme til at stemme. Så vil du formentlig sætte stor pris på, at frivillige kommer med mad og drikke, så du kan holde ud, til du får fingre i en stemmeseddel.

Men i Georgia i USA er uddeling af gratis mad og drikke i vælgerkøen nu forbudt.

Det er bestemt af en ny valglov, som er blevet vedtaget af den lokale regering, og som delstatens guvernør, republikaneren Brian Kemp, skrev under i går.

Loven er blevet til på baggrund af den store debat om valgsvindel, der omgav efterårets præsidentvalg og er ifølge Kemp "et skridt mod valg i delstaten er sikre, går retfærdigt for sig og er tilgængelige".

Demokraterne og borgerrettighedsorganisationer har dog kritiseret loven, som de ser som et forsøg på at gøre det at stemme mere besværligt at stemme for særligt sorte borgere i Georgia - og de får opbakning fra præsident Joe Biden, der har kaldt skridtet "uamerikansk".

Præsidentvalget i november trak rekordmange vælgere til valgstederne i USA, og Georgia var ingen undtagelse. Ifølge tænketanken Brookings udgjorde sorte borgere over halvdelen af vælgerne i delstaten, der for første gang i 28 år pegede på en demokratisk præsidentkandidat og efterfølgende sendte to demokratiske kandidater til Senatet.

Men med over 592 dage til midtvejsvalget i USA, hvorfor er det så vigtigt at tale om valglov nu? Det kigger vi på her:

Hvad indeholder loven i Georgia?

Det er de såkaldte dropbox, der bliver færre af i fremtiden i Georgia. (Foto: © Zuma / SplashNews.com, www.SplashNews.com 2020)

Udover at det nu altså vil blive direkte ulovligt at uddele mad og drikke - også vand - til vælgere, som står i kø, handler den nye valglov også om restriktioner, når der skal brevstemmes.

Eksempelvis begrænses perioden, hvor vælgerne kan anmode om at brevstemme, ligesom de såkaldte "drop box", hvor man kan aflevere sin brevstemme også vil blive begrænset.

Fremover vil der også være halvt så lang tid til at føre kampagne for de kandidater, der skal ud i såkaldt omvalg eller særvalg. Det var i sådanne omvalg, at de to demokratiske senatorer Jon Ossoff og Raphael Warnock, vandt over deres republikanske modstandere i januar.

Der er dog ikke blevet plads til en af mere kontroversielle restriktioner, som var en kraftig begrænsning af stemmeafgivelse om søndagen. I flere af statens overvejende sorte kirker samles den lokale menighed efter gudstjenesten og arrangerer kørsel til valgstederne - men også for andre borgere i lokalmiljøet, er det en mulighed for transport til valgstederne.

Ifølge Alex Wan, der er valgansvarlig for Fulton i Georgia, svarer dele af nye lov til "at sætte en ræv til at passe på hønsehuset", fordi den også sætter den øverste valgansvarlige ude af spil og lader ansvaret være op til lovgiverne.

Hvorfor er der fokus på Georgia?

Et rekordhøjt antal vælgere tog del i præsidentvalget i efteråret. (Foto: © ALYSSA POINTER)

Georgia blev helt afgørende for efterårets præsidentvalg, som Joe Biden vandt med bare 12.000 flere stemmer end Donald Trump.

Efterfølgende blev delstaten en af de stater, Trump fokuserede på med sine udokumenterede påstande om omfattende valgsvindel. Fordi valgresultatet var så tæt blev der foretaget flere genoptællinger, som dog alle sammen bekræftede valget af Biden.

Det lokale parlament, hvor Republikanerne har flertallet, har dog efterfølgende igangsat en undersøgelse af valghandlingen og siden lovet, at man ville arbejde på en ny lovgivning for at "genetablere tilliden til valgsystemet".

Det, selvom den øverstansvarlige for valghandlingen, Brad Raffensperger, flere gange har forsikret om, at valget gik korrekt for sig, og at der ikke var nogen dokumentation for påstandene om valgsvindel.

Noget, Raffensperger også holdt fast i, da han i en samtale med Donald Trump blev bedt om igen at gennemgå valgresultatet og om at finde flere stemmer.

Den samtale kan du høre noget fra her:

Hvad er der blevet sagt om den nye valglov?

Guvernør Brian Kemp, der selv skal genvælges i 2022, har siden valget lovet ændringer til valgloven i Georgia. (Foto: © ALYSSA POINTER)

Der har allerede været skarp kritik af det nye lovforslag, blandt andet af den fremtrædende demokrat Stacey Abrams, der har været med til at stifte organisationen New Georgia Project.

Organisationen har til formål at engagere og uddanne nye vælgere i delstaten, og Abrams er i høj grad blevet tilskrevet en del af æren for at have fået så mange demokratiske vælgere ud i ved valget i 2020, at Georgia i sidste ende valgte Joe Biden som præsident.

- Det er hele meningen med vælgerundertrykkelse. Det handler om at holde mulige vælgere ude, så de ikke kan tage del i at vælge en kurs for landet, lød det fra Abrams.

Okay. Men hvad har det så med resten af landet at gøre?

En lang række valglove er under udformning i landet og mange af dem har som mål at begrænse brevstemmer. (Foto: © Matt Slocum)

Selvom der som sagt er halvandet år til det amerikanske midtvejsvalg i 2022, er der allerede gang i at ændre valglovene rundt omkring i flere stater.

I Iowa er der vedtaget en lov, der begrænser perioden for brevstemmer, ligesom også perioden for både tidlig stemmeafgivning og selve valgdagen reduceres, og i flere andre stater som Florida og Texas arbejdes der i øjeblikket på lovgivningsændringer.

- I Georgia mødte vælgerne op i rekordhøjt antal, fordi der var adgang til stemmesedlerne. Der blev fortalt en masse løgne om vores valg som modsvar, og nu er den her lovgivning blevet bygget op om de samme løgne, siger det demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus i Georgia Rhonda Burnough.

Ifølge tænketanken Brennan Center har lovgivere i 43 stater taget initiativ til mere end 250 lovforslag, der vil gøre det vanskeligere at stemme, og de fleste forslag er rettet mod at begrænse brevstemmer og restriktive krav til vælgeridentifikation.