Omfattende Nato-aktivitet på Ruslands dørtærskel

Nato-øvelsen Anakonda 2016 er den største militær-øvelse på polsk jord siden østblokkens sammenbrud i 1989.

  • USA deltager i øvelsen med over 90 tunge kampvogne og mere end 250 pansrede køretøjer. (Foto: © Marcin Bielecki, Scanpix)
  • Den militære trafik i store del af Polen vil være massiv i de kommende uger. (Foto: © Marcin Bielecki, Scanpix)
  • Hvorfor kaldes det samme som en sydamerikansk kvælerslange har Natos pressetjeneste ikke oplyst. De amerikanske soldater her står med en stof-udgave. (Foto: © Marcin Bielecki, Scanpix)
1 / 3

31.000 soldater fra 24 lande bliver disse dage sendt til Polen og resten af Baltikum for at deltage i Natos store militærmanøvre, der varer til den 17. juni. Det er den største Nato-øvelse siden afslutningen på Den Kolde Krig.

Massivt USA-bidrag

De største bidrag kommer naturligt nok fra det polske forsvar, der deltager med 12.000 mand, men USA fylder markant i øvelsen med 10.000 mand, over 250 pansrede køretøjer og mere end 90 af de meget kraftige Abrams M1 kampvogne.

I øvelsen indgår nedkastning af 2.000 faldskærmssoldater – fra USA, Storbritannien, Italien og Polen.

Anakonda er tilbagevendende øvelser, der er blevet gennemført hver andet år siden 2006, men i år er øvelsen større end nogensinde. Og seks stater, der ikke er medlemmer af Nato, deltager: Sverige, Finland, Ukraine, Georgien, Kosovo og Makedonien.

Fem samtidige øvelser

Trods omfanget af Anakonda-øvelsen foregår der flere andre samtidige øvelser i denne del af Europa.

I Østersøen, Nordsøen og de baltiske republikker gennemføres øvelsen Baltops 16; sidste år inddrog øvelsen 5.600 mand. Øvelsen varer frem til den 26. juni.

I de tre baltiske republikker – Estland, Letland og Litauen – gennemføres øvelsen Sabre Strike 16 frem til den 14. juli. Øvelsen omfattede sidste år 6.000 mand.

Øvelsen Iron Wolf foregår kun i Litauen og varer frem til den 19. juni (i øvrigt med dansk deltagelse) – og ude i Nordsøen afvikles Nato anti-ubådsøvelsen Dynamic Mongoose, der sidste år omfattede 5.000 mand.

Øvelsen Swift Response 27. maj til 26. juni er en støtteoperation til Anakonda 2016, der skal sende Natos hurtig-udrykningsstyrke VJTF fra baser i USA og Europa til Polen inden for en tidsramme på 18 timer.

Et signal til Rusland

Den omfattende militære øvelsesaktivitet er ikke arrangeret for at fejre Natos topmøde i Polen den 8.-9. juli. Efter et forberedende møde med den polske præsident forud for topmødet, sagde Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til pressen:

- Lad det være helt klart: Der vil være flere Nato-styrker i Polen efter Warszawa-topmødet – for at sende et tydeligt signal om, at et angreb på Polen vil blive betragtet som et angreb på hele alliancen.

Topmødet finder sted på et kritisk tidspunkt for alliancen, sagde Stoltenberg i en tale på Universitetet i Warszawa.

- Vores sikkerhed og vore værdier står over for betydelige udfordringer. Mod øst har Ruslands ulovlige anneksion af Krim. Deres vedvarende handlinger mod Ukraine. Og en betydelig opbygning af deres militære styrke – rækkende fra Barentshavet til Baltikum, Det sorte Hav og det østlige Middelhav Og mod syd har uroen i Mellemøsten og Nordafrika udløst den alvorligste migrant- og flygtningekrise i Europa siden 2. Verdenskrig, sagde Stoltenberg.