Omfattende protester i Iran efter prisen på benzin stiger

I byer i Iran er folk gået på gaden for at protestere mod prisstigninger. De mødes med tåregas flere steder.

Bilister stopper op på en motorvej gennem Teheran for at blokere trafikken i protest mod et stort prishop på benzin og rationering af visse varer. (Foto: Wana News Agency © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

En person er dræbt og flere såret under demonstrationer i en række byer i Iran, skriver det iranske nyhedsbureau ISNA.

Det er regeringens beslutning om at øge prisen på benzin og rationering af en række varer i det sanktionsramte land, der har fået folk på gaden.

Det var i den centrale by Sirjan, at en person omkom fredag. Her forsøgte demonstranter at sætte et brændstofdepot i brand.

Det blev forhindret af politi og soldater, skriver ISNA.

Demonstrationerne brød ud, få timer efter at myndighederne oplyste, at prisen på benzin sættes op med 50 procent for de første 60 liter og med 300 procent for alt derover per måned.

- Uheldigvis blev én dræbt, siger Sirjans fungerende guvernør. Han siger, det stadig er uklart, om det er en civil, der er dræbt.

- Sikkerhedsstyrkerne havde ikke tilladelse til at skyde og havde kun lov til at affyre varselsskud... hvilket de gjorde, siger guvernøren.

Han siger, at det var en fredelig demonstration, indtil ballademagere tog over.

Demonstrationerne brød ud, få timer efter at myndighederne oplyste, at prisen på benzin sættes op med 50 procent. (Foto: ABEDIN TAHERKENAREH © Scanpix)

Demonstrationer flere steder

Der blev fredag også meldt om demonstrationer i blandt andet Ahvaz, Bandar Abbas, Birjand, Khoramshahr, Mashhad og Shiraz.

De fortsatte lørdag i byerne Teheran, Doroud, Garmsar, Gorgam, Ilam, Karaj, Khoramabad, Qom, Shiraz og flere andre, skriver nyhedsbureauet Irna.

I nogle af byerne skyder politiet med tåregas, fortæller det statslige tv.

USA trak sig sidste år ud af den internationale atomaftale med Iran. I stedet genindførte præsident Donald Trump skrappe økonomiske sanktioner mod landet. De forhindrer, at blandt andet europæiske virksomheder kan handle med eller slå sig ned i Iran.

Resultatet har været et brat økonomisk tilbageslag, som rammer de menige iranere hårdt.

Præsident Hassan Rouhani siger, at tre ud af fire iranere er "under pres", og at det overskud, der kommer fra de stigende benzinpriser, vil gå til dem og ikke statskassen.

/ritzau/AFP

FacebookTwitter