Omfattende sagsanlæg sætter Zuckerberg under pres: Facebook risikerer opsplitning

Techgiganten bliver ramt af flere sagsanlæg og risikerer at blive splittet op.

Facebooks topchef, Mark Zuckerberg, er de seneste år flere gange blevet grillet under høringer i Kongressen i USA. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

Facebook er under belejring.

Onsdag blev techgiganten sagsøgt af både de amerikanske konkurrencemyndigheder og 46 af USA's stater.

- I næsten et årti har Facebook udnyttet sin dominans og sit monopol til at knuse mindre rivaler og kvæle konkurrence, alt sammen på bekostning af de daglige brugere, siger justitsminister i staten New York, Letitia James, som præsenterede de 46 staters sagsanlæg.

Et tilsvarende søgsmål blev afleveret af de amerikanske konkurrencemyndigheder Federal Trade Commission (FTC). FTC indledte en undersøgelse af Facebooks dominans i 2019.

Hvis Facebook taber sagen, der kan vare flere år, kan domstolene beslutte sig for at splitte koncernen op i mindre dele.

Staten New Yorks justitsminister, Letitia James, står bag sagsanlægget mod Facebook, som 45 andre stater har tilsluttet sig. (Foto: Brendan MCDermid © Scanpix)

Hvad bliver Facebook anklaget for?

De to sagsanlæg handler primært om to selskaber, som Facebook købte i 10'erne.

Da hele verden dengang begyndte at tage billeder med deres smartphones, blev appen Instagram hurtigt populær. Tjenesten var i modsætning til Facebook bygget til den lille skærm, og antallet af brugere eksploderede.

Konkurrencemyndigheden FTC siger, at Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg, så Instagram som "en eksistentiel trussel for Facebooks monopolmagt". Men i stedet for at tage konkurrencen op, købte han i 2012 Instagram for 1 milliard dollar.

Noget lignende skete et par år senere, da beskedtjenesten WhatsApp begyndte at spise markedsandele fra Facebooks Messenger. Facebook købte WhatsApp i 2014 for 19 milliarder dollar.

De to tjenester fortsatte med at stortrives, og i dag sidder Facebook tungt på markedet for sociale medier og beskedtjenester.

De 46 staters søgsmål siger ifølge Wall Street Journal, at opkøbene gav Facebook et jerngreb om brugernes personlige data. Den viden kunne selskabet så bruge til at lave markedsføring, der byggede på brugernes adfærd - til skade for både privatlivets fred og konkurrencen.

Som led i sagsanlæggene bliver Facebook også beskyldt for at have truet mindre softwareudviklere. De ville ifølge anklagen blive smidt af det sociale medier, hvis de lavede produkter, der konkurrerede med Facebook.

Hvordan forsvarer Facebook sig?

Facebook reagerer skarpt på anklagerne og lover et "kraftfuldt" forsvar.

Først og fremmest påpeger selskabet, at den samme myndighed, som nu sagsøger Facebook - Federal Trade Commission - i sin tid godkendte opkøbet af Instagram og WhatsApp.

- Regeringen vil nu lave en ommer, der sender en rædselsvækkende advarsel til den amerikanske forretningsverden om, at et salg aldrig er endeligt, siger Jennifer Newstead, Facebooks chefadvokat.

- Konkurrencelove findes for at beskytte forbrugere og fremme innovation, ikke for at straffe succesfulde virksomheder, siger hun.

Facebook mener ikke, at Instagram og WhatsApps kolossale succes var forudbestemt ved købstidspunktet. Den skyldes i stedet Facebooks store investering i at udvikle tjenesterne.

Topchefer fra USA's techvirksomheder er blevet hyppige vidner ved høringer i Kongressen i USA. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

Hvad med de andre techgiganter?

Belejringen af Facebook er led i en større kampagne mod store teknologiselskaber i både USA og Europa.

I løbet af sommeren måtte topcheferne for Google, Amazon, Facebook og Apple stå skoleret i Kongressen i USA. Her mener politikere fra begge fløje, at techgiganterne er blevet for dominerende på hver deres område.

I oktober blev Google sagsøgt af det amerikaske justitsministerium for at bryde konkurrencelove ved at opbygge et monopol på markedet for søgninger og reklamer på internettet.

I Europa fører EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, an i en indsats for at bryde de store techselskabers dominans, blandt andet ved at give kæmpebøder. Tiltagene bakkes op af indgreb mod de samme firmaer i de enkelte medlemslande.

Techgiganterne

  • Amazon står for 38 procent af amerikansk online detailsalg og har 150 millioner betalende abonnenter på verdensplan. Firmaet har omkring en million ansatte. Firmaet beskyldes blandt andet for at undertrykke konkurrenter ved at sælge produkter med tab.

  • Apple er med en aktieværdi på over 10 billioner kroner verdens mest værdifulde firma. Firmaet har solgt snart to milliarder iPhones, siden lanceringen i 2007. Samtidig tjener Apple milliarder på App Store, der sidste år genererede 290 milliarder kroner. Firmaet beskyldes blandt andet for at give sig selv en unfair fordel ved at tage 30 procent af hver transaktion i App Store.

  • Over tre milliarder personer bruger Facebook, Instagram, Messenger eller WhatsApp mindst en gang om måneden. Facebook sidder ifølge eMarketer på 23 procent af hele USA's digitale reklamemarked. Firmaet beskyldes blandt andet for at forhindre konkurrence ved at opkøbe potentielle konkurrenter som Instagram og WhatsApp.

  • Alphabet ejer både Google og Youtube og står derfor bag to af verdens mest besøgte sider. Flere end 90 procent af onlinesøgninger sker på Google, som sidder på 30 procent af USA's digitale reklamemarked. Firmaet beskyldes blandt andet for at have for meget magt over, hvilke søgeresultater brugerne mødes af.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter