Omkring 50 danskere fanget på krydstogtskib ud for Marseille

Flere passagerer er blevet testet positive for coronavirus, efter skibet sejlede fra Florida for to uger siden.

Det skulle egentlig have været et afslappende krydstogt med stop i både Caribien, De Kanariske øer, Frankrig og Italien.

Men turen over Atlanten har udviklet sig til lidt af et mareridt for de omkring 50 danskere på det italienske krydstogtskib Costa Luminosa. Efter mindst tre bekræftede tilfælde af coronasmitte ombord har ingen europæiske havne ladet passagererne gå fra borde.

Nu ligger skibet i den franske havneby Marseille, hvor kun ganske få af skibets godt 1.400 passagerer fik tilladelse til at gå i land i går.

DR Nyheder har været i kontakt med flere af de danske passagerer, der har siddet i isolation i deres kahytter i fem døgn:

- Det er meget frustrerende. Det er ved gud meget frustrerende, siger pensionisten Torben Ølholm over telefonen fra sin karantæne på skibet.

- Og det er svært at være 'indsat', når man ikke er vant til det.

Personalet på Costa Luminosa bærer masker og handsker, mens de forbereder mad til passagererne ombord. (Foto: CHRIS S)

Flere passagerer evakueret på grund af corona

De danske passagerer ved meget lidt om deres skæbne de kommende døgn - og om de overhovedet får lov at gå fra borde i Marseille og eventuelt flyve hjem til Danmark.

- Det har været meget meget sølle med informationerne fra skibets side, siger Torben Ølholm, der er afsted med sin hustru.

- Det, der er det værste, er, at man ikke ikke får besked. Vi aner ikke en dyt, siger han.

Sammen med sin hustru har han befundet sig på Costa Luminosa siden 5. marts, hvor de gik ombord i Florida i USA.

Herefter sejlede krydstogtsskibet videre til den caribiske ø Puerto Rico, hvor et italiensk ægtepar blev evakueret fra skibet - begge er senere blevet testet positive for coronavirus.

Yderligere passagerer blev evakueret, da skibet for fem dage siden lagde til havn ved øenTenerife. Der er ifølge spanske myndigheder tale om tre passagerer med "alvorlige åndedrætsproblemer", som allerede er blevet flyttet til privathospitaler i selskab med deres medrejsende.

Den danske ambassade i Madrid oplyser, at to danskere har forladt skibet på Tenerife.

Passagerer er ved at blive fragtet af Costa Luminosa på den kanariske ø Tenerife i søndags. (Foto: MARTHA TURNER BRADBURY)

Allerede før ægteparret Ølholms krydstogsferie begyndte, var en ældre italiensk mand på Costa Luminosa blevet evakueret på Cayman-øerne. Her blev han testet positiv for Covid-19 og døde få dage senere.

Og nu sidder danskerne og mange andre passagerer så i isolation i deres kahytter i Marseille og ved ikke, om de kan få lov at komme af skibet i Frankrig, der har skærpet sine corona-forholdsregler voldsomt de seneste dage.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er de franske myndigheder i færd med at coronateste en række "mistænkelige tilfælde" på skibet:

- Den regionale sundhedsstyrelse foretager undersøgelser ombord, og vi afventer styrelsens afgørelse af, om passagererne må forlade skibet, siger en talsmand for havnemyndighederne i Marseille (GPMM) til nyhedsbureauet Reuters.

Ingen løfter fra Danmark

Alle danskere ombord på Costa Luminosa har modtaget et brev fra Den Danske Ambassade i Frankrig kort før ankomsten til havnen i Marseille. Af brevet fremgår det, at Udenrigsministeriets Borgerservice følger sagen, men de danske myndigheder afgiver ingen løfter:

- Vi håber, at I får lov til at gå i land med henblik på hjemrejse til Danmark, skriver ambassaden til de godt 50 danske passagerer i brevet, der blev udskrevet og omdelt af skibets besætning.

- Det vil være de franske myndigheders afgørelse, om passagererne får lov til at forlade skibet ved ankomst i lyset af situationen og sundhedsrisikoen. I den forbindelse bedes I følge de franske myndigheders anvisninger.

  • Udsigten fra Costa Luminosa til havnepladsen i byen Marseille. (Foto: CHRIS S)
  • Costa Luminosa-ansatte forbereder mad og drikkevarer til de mange gæster ombord, der sidder indespærret på deres værelser og kahytter. (Foto: CHRIS S)
  • Her er det et billede inde fra skibet, mens passagererne var i karantæne. (Foto: CHRIS S © Scanpix)
  • De ansatte holder afstand, mens passagererne skal blive i deres respektive kahytter. (Foto: CHRIS S © Scanpix)
  • I alt blev tre passagerer og deres rejsefæller hjulpet fra borde og kørt på hospitalet på den spanske ø Tenerife den 15. marts. (Foto: MARTHA TURNER BRADBURY © Scanpix)
1 / 5

Udsigten til ikke at vide, hvornår de kan komme af skibet, er mildest talt frustrerende, siger Torben Ølholm.

- Det er jo noget presset, at man ikke aner hvornår, hvordan og hvorledes man kommer hjem.

Kan have kurs mod Italien

Hans største bekymring er, at danskerne er nødt til at blive ombord, mens skibet fortsætter til Savona i Italien, som er det land i verden med det højeste antal dødsofre for Covid-19.

Den amerikanske avis Miami Herald har fået adgang til Costa Luminosas logbog, og ifølge skibets egne optegnelser er 24 besætningsmedlemmer sat i isolation på grund af sygdom, mens det samme er gældende for 33 passagerer. Yderligere 17 er sat i samme isolation på grund af, at de har delt kahyt med personer, der er syge.

Krydstogtsrederiet Costa Cruises oplyser til DR Nyheder, at 386 passagerer i går fik lov at forlade skibet og gå i land i Marseille, heriblandt 12 danskere.

Ifølge Udenrigministeriet er det dog ikke en oplysning, der kan bekræftes af de franske myndigheder. Yderligere passagerer forlader skibet i løbet af i dag, skriver Costa Cruises videre.

Rederiet bekræfter samtidig, at skibet vil fortsætte mod Italien, hvor "man arbejder sammen med lokale myndigheder om at organisere, at de tilbageværende passagerer kan gå fra borde, skriver selskabet i en mail.

Costa Cruises ejede også krydstogtsskibet Costa Concordia, som i 2012 gik på grund med flere end 4.000 passagerer og besætningsmedlemmer i det italienske Middelhav, hvor mindst 32 personer omkom.

DR Nyheder hører meget gerne fra dig, hvis du har pårørende eller selv befinder dig på skibet. Send en mail til vinc@dr.dk.

Opdateret klokken 11.45 med skriftlig kommentar fra Costa Cruises og klokken 14 med oplysninger fra Udenrigsministeriet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk