Omstridt forfatter: Jesu følgere opfandt Jesus Kristus

Deadline har interviewet den omstridte forfatter Reza Aslan, der har skrevet en bog om den historiske Jesus.

Hvis Jesus, denne fattige, uudannede, jødiske bonde, i dag dukkede op på Jorden ville han slet ikke kunne genkende historien om sig selv og blive komplet forvirret.

Sådan siger den amerikansk-iranske religionshistoriker Reza Aslan til DR2 Deadline. Han har vakt international opsigt med en ny biografi om den historiske Jesus.

Udgivelsen af bogen 'Zealot: The Life and Times of Jesus' har især fået opmærksomhed efter Reza Aslen deltog i et interview hos den amerikanske nyhedsstation Fox News, hvor han blev klandret for at være en muslim, der skrev om den kristne Jesus.

Men Jesus var ikke den eneste, der gik rundt i det hellige land for 2000 år siden og kurerede de syge, fordrev dæmoner og hævdede at være messias, fortæller Reza Aslan til DR2 Deadline.

Jesus sagde aldrig, at han var guddommelig

Netop derfor fik Jesu følgere et problem, da deres messias døde, mener Reza Aslan. For når selv de mest konservative kristne i dag kan blive enige om, at Jesus var jøde, betyder det også, at alt hvad Jesus sagde og gjorde i dag skal læses i en jødisk kontekst:

- Hvis Jesus som jøde dengang sagde, at han var messias, så betød det, at han var en forsvarer for Kong David. Ingen ville have hørt Jesus hævde, at han var Gud. Det ville være utænkeligt for en jøde at erklære, at han var Gud, fortæller Reza Aslan.

Jesu følgere måtte opfinde ny messias

Dengang var målet for en messias, en forsvarer af Kong David, at genskabe Kong Davids Rige. Men da Jesus døde uden at have gjort dette, så måtte Jesu følgere redefinere, hvad en messias var:

- Her begyndte de at tale om messias som en mere guddommelig skikkelse frem for en jordisk person. Og de solgte konceptet til romerne frem for de fremtidige generationer af jøder, fordi idéen om en jordisk Gud for romerne lød mere bekendt.

Se hele Deadlines interview med Reza Aslan i toppen af artiklen.