Omstridt lejr har kostet Australien ti milliarder på få år

I gennemsnit har Australien betalt fem millioner kroner per asylansøger, landet har sendt til udenlandsk lejr.

Lejren på øen Manus skal lukkes. Det er dog uklart, hvad der skal ske med de 854 personer, der opholder sig i lejren. (Foto: © EOIN BLACKWELL, Scanpix)

Det har ikke været nogen billig fornøjelse for Australien at sende flygtninge og asylansøgere til stillehavsøen Manus i Papua Ny Guinea.

Siden flygtningelejren på øen blev genåbnet i 2012, har australske skatteydere betalt omkring to milliarder australske dollar for ikke at huse centret på australsk jord. Det svarer til godt ti milliarder danske kroner og er mere end en million dollar per person, der har været i lejren, skriver The Sydney Morning Herald.

Den australske regering er blevet kritiseret for, at udgifterne til lejren er uigennemsigtige, og de seneste tal betegnes som et kvalificeret skøn. Beregningerne er foretaget af analytikere i Parliamentary Library, der blandt andet servicerer australske parlamentsmedlemmer.

Drift alene 1,25 milliarder dollar

Analytikerne har gennemgået flere års dokumenter for at lave regnestykket.

Det viser, at det siden slutningen af 2012 har kostet mindst 420 millioner australske dollar at bygge og vedligeholde centret på Manus-øen. Derudover har driften kostet 1,25 milliarder dollar.

Disse tal inkluderer ikke det seneste års anlægsomkostninger eller de seneste fire måneders driftsudgifter, som ventes at bringe det samlede tal op på to milliarder dollar.

Der er også brugt yderligere penge på eksempelvis at genbosætte flygtninge uden for lejren, ligesom at Australien yder ekstra økonomisk bistand til Papua Ny Guinea for at drive centret.

Der har siden 2012 været knap 2000 personer i lejren ifølge The Sydney Morning Herald.

Lejr skal lukkes, 854 sendes væk

Lejren skal lukkes, fordi højesteret i Papua Ny Guinea har afgjort, at aftalen med Australien strider mod landets forfatning.

Det er dog uklart, hvad der skal ske med de 854 personer, der opholder sig i lejren. Den australske regering har flere gange understreget, at personerne ikke vil blive flyttet til Australien.

Lejren i Papua Ny Guinea er det ene af to asylcentre, som Australien betaler andre lande for at drive på Australiens vegne. Det andet ligger i stillehavsnationen Nauru.

/ritzau/