Omstridt lov i Ungarn skal stoppe én enkelt mand

Milliardær er blevet Ungarns værste fjende – nu skal han stoppes ved lov.

Alle kender George Soros i Ungarn - og alle har en holdning til milliardæren.

- Her i Ungarn skulle man tro, det var Djævlen selv!

Sådan lyder reaktionen hos filminstruktøren Csaba Kondor, da jeg stopper ham på gaden i Budapest og viser ham et billede af en ældre mand.

Ligesom alle andre, ved han præcist, hvem den anonymt udseende pensionist er, selvom han aldrig har mødt ham eller hørt ham tale.

George Soros. Elsket af få, hadet af mange i Ungarn.

"Stop Soros" råber et billboard i Ungarns hovedstad, Budapest. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)

Selvom mangemilliardæren er langt over 80 år og for længst er emigreret til USA, spiller han en fremtrædende rolle i ungarsk politik. Ja, faktisk i det meste af regionen.

Han er blevet et skræmmebillede og synonym med samfundets værste plager, og i regeringskredse er den groveste anklage mod en fjende, at vedkommende sandsynligvis er finansieret af ”Soros-penge”.

Faktisk ser det ungarske styre ham som så stor en trussel, at parlamentet i dag vedtager en lov for at stoppe ham – politikerne kalder ganske enkelt loven ”Stop Soros”.

Jagten på migranter

På papiret handler loven om at indføre straf for at hjælpe illegale migranter. Hvis man gør det, risikerer man op til et års fængsel.

Det er mere uvist, hvilken form for hjælp, der fører til straf – om det kun er regulær menneskesmugling, eller om det eksempelvis også gælder humanitær hjælp som mad og drikke eller juridisk hjælp med asylsager til de par hundrede migranter, der i øjeblikket sidder i transitzonen ved grænsen til Serbien.

Ifølge regeringens talsmand er der en klar sammenhæng mellem de organisationer, som modtager penge fra den ungarske milliardærs fond i Ungarn, Open Society, og illegal migration.

- For os er det tydeligt, at der er en række organisationer, som driver ulovlige aktiviteter finansieret fra udlandet, og som går ud på at fremme migration her i landet, siger talsmanden Zoltan Kovacs, som vi møder på regeringskontoret i Budapest.

Zoltan Kovacs forsvarer regeringens kontroversielle linje. (© dr)

Bag ham troner det ungarske flag side om side med EU-flaget, men tag ikke fejl, for ifølge den ungarske regering, er EU og George Soros to alen ud af ét stykke – en uhellig alliance mod grænsekontrol og ungarsk suverænitet og for massemigration.

Gennem de senere år har regeringen øget kampen mod Soros' indflydelse i Ungarn, blandt andet med store annoncekampagner, og noget tyder på, at det har virket:

- Jeg mener, han er dårlig indflydelse for Ungarn, for han vil åbne for migranter, og det ønsker jeg ikke. Det tror jeg ikke, nogle ungarere ønsker, siger den unge studerende Ludmilla Bawezki, da hun bliver præsenteret for billedet af Soros.

Flytter til Berlin

Det politiske pres har været så massivt, at Open Society i Budapest netop har meddelt, at de flytter deres kontorer til Berlin efter 30 år i Budapest. Alle de knap 100 medarbejdere har fået tilbud om at flytte med, og det har mere end halvdelen valgt at takke ja til – deriblandt talsmanden Csaba Csontos.

- Vi er blevet statens fjender, og det har gjort det helt uholdbart at fortsætte vores aktiviteter fra Ungarn, for vi kan ikke længere garantere vores medarbejderes sikkerhed – de føler sig truet, forklarer han, da jeg møder ham i Budapest.

Plakater, der advarer om George Soros' indflydelse i Ungarn, hænger mange steder i hovedstaden Budapest. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)

Vi må ikke filme inde på kontorerne af hensyn til medarbejdernes sikkerhed, og da en politipatrulje dukker op ude på gaden, hvor vi spadserer, er han straks på vagt.

Det politiske pres, kampagnerne og telefonchikane har sat sine spor. For Csaba Csontos selv blev det for meget, da detaljer om hans søns hospitalsindlæggelse blev bragt på de statslige medier, og derfor river familien nu rødderne op og flytter til Tyskland.

Som Soros-lønnet er der for ham ingen tvivl om, at han er havnet på "regeringens sorte lister", som han kalder det, hvilket vil gøre det så godt som umuligt for ham at finde et andet job i Ungarn.

- Jeg ser ikke nogen fremtid for mig i Ungarn – desværre, siger han.

Csaba Csontos giver op og flytter til Tyskland. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)

Open Society’s flytning er en stor symbolsk sejr for Ungarns regeringsleder, Viktor Orbán – en sejr som han deler med sin ven, Ruslands præsident, Vladimir Putin, for hvem det også er lykkes at skubbe Open Society uden for landets grænser.

Men slaget er ikke helt vundet for Orbán endnu, for Open Society vil fortsat yde finansiel støtte til organisationer, der fremmer menneskerettigheder, pluralisme og bekæmper korruption i Ungarn, understreger Csaba Csontos.

Han afviser enhver anklage om, at Open Society støtter illegal immigration eller arbejder for at fremme massemigration.

Den sidste bastion

George Soros har fortsat én stor bastion i Budapest, nemlig universitetet Central European University (CEU), som han grundlagde i Budapest lige efter murens fald for at fremme kritisk tænkning.

Viktor Orbán forsøgte sidste år at forbyde udenlandsk finansierede universiteter – lex CEU hed loven i folkemunde – men den vakte så store internationale protester blandt forskere og ikke mindst i Bruxelles, hvor både Orbáns konservative gruppefæller i Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen satte foden ned, at udførelsen af loven er skudt til hjørne.

Universitetet er ikke det eneste, EU-Kommissionen har protesteret over, og hvor der nu ligger en sag ved EU-domstolen. Der er blevet åbnet sager over håndteringen af udenlandske NGO’er og flygtninge, og hele udviklingen i Ungarn er en konstant kilde til bekymrede diskussioner i Bruxelles.

En soldat holder vagt ved grænsen mellem Ungarn og Serbien. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)

Lukke smuthuller

Den ungarske regerings talsmand lægger ikke skjul på, at den nye "Stop Soros-lov", ganske som navnet siger, er møntet på at udrydde enhver form for indblanding fra det internationale samfund i almindelighed – og fra Soros og hans organisationer i særdeleshed.

Men selv, hvis EU skulle finde på at protestere over loven, så vil regeringen ikke tage den af bordet, understreger Zoltan Kovacs, for han mener EU grundlæggende håndterer migration, og dem der bistår den, forkert.

-Stop-Soros-lovpakken går meget målrettet efter at lukke smuthullerne i vores lovgivning, at få stoppet illegal migration så vel som at stoppe Soros egne politiske intentioner og planer, siger Zoltan Kovacs, som i øvrigt selv har studeret på CEU.

Og da Fidesz sidder på det afgørende flertal, og oppositionen i Ungarn er så godt som ikke-eksisterende, ryger loven uden de store problemer igennem parlamentet.

I mellemtiden gør Orbán klar til at rykke ind i det nyrenoverede slotskvarter i Budapest, som smukt troner højt over byen og parlamentet. Både støtter og kritikere regner med at finde ham der mange år endnu, hvilket giver ham gode chancer for at overleve George Soros.

Men om det i sig selv er nok til at udrydde Soros’ arv og indflydelse i Ungarn, er et helt andet spørgsmål.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter