Op mod 100.000 drevet på flugt i Syrien: 'Vi har ingen andre venner end bjergene'

Mindst 11 civile er allerede blevet dræbt i det nordøstlige Syrien.

Kurdiske familier med børn er flygtet fra de tyrkiske bombardementer og ankommer her til en by i det nordvestlige Syrien. (Foto: Delil Souleiman © Scanpix)

Det var præcist det scenario, mange kurdere frygtede, da USA meddelte, at de amerikanske styrker i det nordøstlige Syrien blev trukket tilbage.

Blot få døgn efter det tyrkiske angreb blev indledt, er titusindvis af civile drevet på flugt.

- De humanitære konsekvenser mærkes allerede. Omkring 100.000 mennesker har måttet flygte, lyder vurderingen fra FN.

Det tyrkiske forsvarsministerium har bekræftet, at de første tyrkiske soldater har mistet livet, mens mindst 11 civile samt en række kurdiske soldater ifølge BBC er blevet dræbt.

Det tyrkiske angreb har ifølge den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, som mål at få ryddet en 30 kilometer bred såkaldt sikkerhedszone, som løber 120 kilometer langs grænsen til Syrien, hvor tyrkerne anser den kurdiske milits YPG som en trussel.

Og det har ført til bombninger på begge sider af grænsen samt kampe mellem de kurdiskledede Syriske Demokratiske Styrker (SDF) og tyrkisk militær.

For mens mange i området er rejst ud og flygtet, har andre grebet til våben for at forsvare sig mod tyrkerne.

Det fortæller NRK's mellemøstkorrespondent, Kristin Solberg, til DR Nyheder. Hun befandt sig i området, da de første angreb blev sat ind i onsdags.

- Gaderne blev tomme, og folk holdt sig indendøre, mens de holdt sig opdaterede og ringede rundt til familie og venner for at høre, om de var trygge, fortæller hun.

- Andre forberedte sig på at rejse mod grænsen for selv at gribe til våben og forsvare sig mod tyrkerne.

Svigtet af verden

Den amerikanske præsident, Donald Trump, meddelte natten til mandag, at USA var klar til at trække sine styrker fra området og banede dermed vejen for en tyrkisk offensiv.

Og selvom USA har understreget, at man ikke støtter den tyrkiske plan, har beslutningen vakt meget kritik. Ikke mindst fra kurderne, som føler sig forrådt, fortæller Kristin Solberg.

Bilbomber har kostet mindst tre civile livet i Qamishli i Syrien i dag. (Foto: Rodi Said © Scanpix)

De kurdiske styrker har været amerikanernes nærmeste alierede i kampen for at få fordrevet IS fra det nordøstlige Syrien og har været nogle af de mest effektive styrker, siger korrespondenten. Men det er ikke kun amerikanerne, som i kurdernes øjne har svigtet.

- De føler sig efterladt også af resten af verden, fordi ingen er kommet dem til undsætning. Der findes et kurdisk udtryk: "Vi har ingen andre venner end bjergene". Det har jeg hørt gentaget flere gange de seneste dage, siger Kristin Solberg.

USA vil forhindre en "uoprettelig" situation

Ifølge det tyrkiske forsvarsministerium er foreløbig 342 kurdiske mål blevet ramt.

Samtidig er antallet af advarsler mod, at Tyrkiet fortsætter, taget til. Både fra EU, FN's Sikkerhedsråd og det amerikanske forsvarsministerium lyder der hård kritik af den tyrkiske offensiv.

- Forsvarsminister Mark Esper har på det skarpeste opfordret Tyrkiet til at indstille sine kamphandlinger i det nordøstlige Syrien for at øge muligheden for, at USA, Tyrkiet og andre parter kan finde en fælles vej til at nedbringe spændingerne, før situationen bliver uoprettelig, lyder det fra Pentagon.

Den tyrkiske præsident har svaret igen på kritikken og blandt andet truet med at sende de 3,6 millioner flygtninge, som befinder sig i Tyrkiet, til Europa.