Op til 100 engelske menneskesmuglere afsløret i havneby

Privatbilister overtales til at smugle migranter til England fra den franske færgeby Calais.

Op til 100 britiske statsborgere menes at være blevet fængslet i Frankrig det seneste år for forsøg på smugle indvandrere til Storbritannien via den franske havneby Calais.

Det skriver BBC.

De fleste af de anholdte briter havde skjult migranterne i deres egne biler.

Normalt hyrer kriminelle organisationer lastbilchauffører til at smugle personer over Den Engelske Kanal, men nu er banderne også begyndt at rekruttere førere af personbiler og varevogne.

Smuglere fra Østeuropa

Anklager Julie Colaert fra Calais-regionens øverste domstol siger til BBC, at der hver måned bliver fremstillet mellem fem og ti menneskesmuglere fra Storbritannien i retten.

En fjerdedel af de personer, som stilles for retten i sager om menneskesmugling, kommer fra Storbritannien. Dermed overgås briterne kun af smuglere fra Østeuropa, fortæller hun.

- De seneste to år har vi set flere og flere engelske smuglere. De bliver hyret af smuglerbander til at tage folk med i deres egne biler, siger Julie Colaert.

100 dømt i 2014

Og migranterne betaler en masse penge, fordi løsningen med en privatbil bliver solgt som en garanteret adgang til Storbritannien, fortæller hun.

Hun skønner, at op til 100 personer fra Storbritannien er blevet dømt ved retten i Calais det seneste år.

Det præcise tal kendes ikke, fordi fransk lov forbyder at lave statistik på baggrund af nationalitet. I den seneste sag blev Basir Haji fra Preston i det nordvestlige England dømt til 12 måneders fængsel.

Han blev opdaget i færgeterminalen i Calais med to irakiske mænd gemt i bagagerummet af sin bil og indrømmede at være blevet overtalt til at smugle dem til England for 500 pund eller cirka 5000 kroner.

- Jeg har gæld

De to irakere fortalte politiet, at deres familier hver havde betalt 4500 pund for at få dem transporteret til de britiske øer.

Inden Haji blev ført til afsoning i et fransk fængsel, talte han med BBC.

- Jeg har gæld. Det er derfor, jeg gjorde det. Jeg har spillet en masse penge væk på kasinoet, sagde han.

De franske dommere mistænker Haji for med succes at have smuglet migranter over kanalen i forbindelse med en tidligere endagstur til Calais i april. Haji fortalte i retten, at han havde tre personer over sig i det kriminelle netværk.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk