Opbakningen til Boris Johnson vakler i hans eget parti trods undskyldning

En undersøgelse af corona-fester kan koste premierminister jobbet.

Premierminister Boris Johnson uden for sin embedsbolig i Downing Street i London onsdag. (Foto: HENRY NICHOLLS © Ritzau Scanpix)

Boris Johnson er i dag vågnet op til overskrifter om, at han er en "dead man walking", og at han balancerer "på en knivsæg".

Den britiske premierminister undskyldte i går, at han havde deltaget i en fest i haven bag sin embedsbolig 20. maj 2020. Johnson forsvarede sig med, at han opfattede arrangementet som arbejdsrelateret.

Festen fandt sted midt under den første coronanedlukning i Storbritannien, hvor briterne kun måtte ses med en enkelt person fra en anden husstand ad gangen - og det skulle ske udendørs og med mindst to meters afstand.

Undskyldningen har ikke fået shitstormen til at lægge sig, og kritikken kommer i stigende grad også fra egne rækker.

Se Boris Johnsons undskyldning i videoen:

'Ikke længere holdbar'

Flere medlemmer af Boris Johnsons konservative parti siger direkte, at premierministeren skal gå af. Det gælder blandt andre lederen af partiets afdeling i Skotland, Douglas Ross.

- Desværre bliver jeg nødt til at sige, at hans position ikke længere er holdbar, sagde Douglas Ross efter Johnsons undskyldning i Underhuset.

Parlamentsmedlemmet William Wragg, som er næstformand i den magtfulde konservative '1922 Komiteen', fulge trop. Han mener, at de konservative parlamentarikere er "slidt op" af at forsvare Boris Johnson.

- For deres skyld burde premierministeren i det mindste indse det og gøre det rigtige, sagde William Wragg til BBC.

1922 Komiteen spiller en vigtig rolle for De Konservative i Storbritannien. Det er nemlig her, at konservative parlamentarikere per brev kan udtrykke mistillid med partiets leder.

Hvis komiteen modtager 54 breve, udløser det en mistilidsafstemning. Det er endnu uvist, hvor mange breve der er sendt.

Vælgere i Boris Johnsons egen valgkreds, Uxbridge and South Ruislip, reagerer på premierministerens undskyldning onsdag:

Tavs kronprins

Foreløbig deltager ingen af de mest fremtrædende konservative i mytteriet mod Boris Johnson.

Ministrene i regeringen bakkede i går helhjertet op om premierministeren - med en markant undtagelse.

Finansminister Rishi Sunak bliver ofte nævnt som en mulig efterfølger på posten som konservativ leder, og han var påfaldende tavs. Først ud på aftenen skrev han et tweet, der dårligt kan betegnes som en udelt opbakning til Boris Johnson.

(© twitter)

- Premierministeren gjorde det rigtige ved at undskylde, og jeg støtter hans anmodning om tålmodighed, mens Sue Gray laver sin undersøgelse, skriver Rishi Sunak.

Afgørende rapport

Sue Gray er navnet på den højtsstående embedskvinde, som lige nu er i gang med en rapport om fester i premierministerens embedsbolig i Downing Street under coronakrisen.

Havefesten 20. maj er nemlig langtfra enestående, og Sue Grays konklusioner kan blive særdeles afgørende for Boris Johnsons politiske fremtid. Det erkendte han selv i Underhuset i går. Rapporten ventes at blive offentliggjort om en uges tid, skriver BBC.

I december kom der flere afsløringer og beskyldninger om forbudte fester hos De Konservative. Det drejede sig blandt andet om en julefest, der efter sigende blev holdt i Downing Street 18. december 2020, hvor dusinvis af mennesker skulle være samlet til vin og selskabslege.

Dengang lød reglerne ellers, at man ikke måtte samles flere end to mennesker indendørs, medmindre det var nødvendigt i forbindelse med arbejde.

I sidste måned blev sagen forværret, da ITV News offentliggjorde en lækket video fra slutningen af december året før. Her øver Johnsons pressefolk tilsyneladende, hvordan de skal svare på beskyldninger om, at man få dage forinden har holdt en fest i Downing Street.

Videoen er blevet set af over ti millioner mennesker på Twitter alene:

De seneste meningsmålinger i Storbritannien viser, at oppositonspartiet Labour har et solidt forspring. De Konservative vandt en storsejr ved det seneste valg til Underhuset i 2019.

FacebookTwitter