Opdrættet laks truer sin vilde fætter

Den opdrættede norske laks er blevet en kæmpe salgssucces for Norge. Men nu slår et svensk dokumentarprogram alarm. Opdrættet laks er en direkte trussel mod vilde fiskearter - blandt andre vildlaksen.

Den opdrættede laks stjæler føden fra vildlaksen og andre vilde fisk. (Foto: © kirildd, Stock xchng)

"Det rosa guld" bliver den opdrættede norske laks kaldt i Norge. For den opdrættede laks sælges over hele verden og er blevet en kæmpe salgssucces for Norge.

Men nu slår det svenske dokumentarprogram Uppdrag Granskning alarm. Opdrættet laks er en direkte trussel mod vilde fiskearter.

Ødelægger fiskelivet

Det koster 2,5 kilo forarbejdet fisk fra vilde arter i havet at lave foder til et kilo opdrætslaks, siger Uppdrag Granskning. Og World Wild Fund for Nature påpeger, at det især går ud over truede sildearter.

- Opdrættet laks stjæler reelt føden fra vildlaksen, og det ødelægger hele fiskelivet i havet, siger Kurt Oddekalv fra Miljøvernfobundet i Sverige til den svenske avis Aftonposten.

Og samtidig slipper de norske laksebure mere forurenet vand ud i havet end hele Bergen by tilsammen siger Oddekalv.

Den norske Fiskeri- og havbrugssammenslutning stiller sig uforstående ovefor kritikken. - Jeg genkender ikke billedet siger kommunikationschefen Knut olav Tveit