Opposition i Venezuela skal afhøres om deres holdning til Trumps trusler

Hvis oppositionen ikke selv møder op, skal de arresteres, lyder meldingen fra præsident Nicolas Maduro.

Venezuelas præsident er blevet kritiseret fra flere regerings- og statsledere for at have nedsat et forfatningsråd, der kan regere henover hovedet på regeringen. (Foto: Ueslei Marcelino © Scanpix)

Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, har ikke taget let på Donald Trumps trussel om at bringe militære løsninger på bordet for at løse krisen i Venezuela.

Præsident Maduro vil nu have oppositionen i Venezuela sat for en ny sandhedskommission for at efterforske oppositionslederne, som han kalder for "forrædere".

Oppositionslederne har ifølge præsidenten ikke taget klar nok afstand fra Trumps trussel om mulig militær indgriben.

Hvis oppositionen ikke vil samarbejde, skal de arresteres, lød meldingen fra Maduro mandag:

- Hvis de ikke dukker op selv, så vil vi lede efter dem med håndjern.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Størstedelen af oppositionen i Venezuela meddelte ellers søndag, at de tager afstand fra brugen af militære trusler for at løse krisen i Venezuela, men de nævnte ikke Trump ved navn.

Kommission nedsat af kritiseret forfatningsråd

Maduro er blevet kritiseret fra mange stats- og regeringsledere rundt om i verden for at oprette et forfatningsråd, som har beføjelser til at regere henover hovedet på landets parlament.

Hvor parlamentet Nationalforsamlingen domineres af oppositionen, står det modsat til for det nye råd. Samtlige kandidater til rådet, der har 545 medlemmer, var Maduros partifæller eller støtter, fordi oppositionen boykottede afstemningen.

Det er dette råd, der i sidste uge vedtog loven om sandhedskommissionen. Lederen af rådet, som også skal lede sandhedskommissionen, sagde, at kommisionen skal undersøge "voldshandlinger, der er foretaget ud fra politiske motiver eller intolerance". Det skriver BBC.

Militærøvelse senere på måneden

Det er ikke det eneste initiativ, Maduro har sat i gang for at svare igen på Trumps trussel.

Maduro har givet sine væbnede styrker ordre om, at der skal afholdes en national militærøvelse den 26. og 27. august:

- Jeg har beordret de væbnede styrkers generalstab til at begynde forberedelserne til en national civil- og militærøvelse for Venezuelas forsvar, siger Maduro foran tusindvis af tilhængere i Venezuelas hovedstad Caracas.

Øvelsen kommer som svar på den amerikanske præsidents trussel om at gribe ind militært i Venezuela. Fredag meddelte Donald Trump, at han overvejer militæret som løsning og reaktion på den eskalerede politiske og økonomiske krise i landet.

Den militære løsning er dog stadig blot en trussel, for det amerikanske forsvarsministerium oplyser, at ministeriet ikke har fået en ordre fra Trump om at forberede en militær aktion mod Venezuela.

Lige nu er USA's vicepræsident, Mike Pence, på rundrejse i Latinamerika, og han fastholder, at truslen fra Trump står ved magt, men at han håber, der er mulighed for at finde en fredeligere løsning.

Facebook
Twitter