Oppositionsleder: Boris Johnson har kurs mod magtmisbrug

Jeremy Corbyn beskylder premierministeren for at ville tvinge et no-deal-brexit igennem.

Labours Jeremy Corbyn (th) beskylder Boris Johnson for at ville tvinge et no-deal-brexit i gennem (arkivfoto). (Foto: handout © Scanpix)

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har kurs mod et antidemokratisk magtmisbrug, der er uden fortilfælde.

Sådan lyder beskyldningen fra Jeremy Corbyn, der er leder af oppositionspartiet Labour.

Han har ifølge The Guardian skrevet til Storbritanniens øverste embedsmand og bedt om at få klarlagt de såkaldte purdah-regler, som skal forhindre, at regeringer træffer større politiske beslutninger under en valgkamp.

- At tvinge et no-deal-brexit igennem mod parlamentets vilje og at nægte befolkningen valget ved et parlamentsvalg, der allerede er undervejs, ville være hidtil uset, forfatningsstridigt og antidemokratisk magtmisbrug begået af en premierminister, lyder det fra Corbyn om no-deal-scenariet, hvor Storbritannien forlader EU uden en skilsmisseaftale.

Der er nemlig godt gang i valgspekulationerne i Storbritannien, hvor der er snak om, at Boris Johnson snart vil udskrive valg.

De seneste spekulationer om et "antidemokratisk træk" kommer, fordi Johnson-regeringen endnu ikke har afvist muligheden for at udskrive et valg i efteråret, der gør, at parlamentet er suspenderet - og der derfor ikke vil være nogen, der kan bremse brexit, som efter planen finder sted den 31. oktober.

Allerede spekulationer om mistillidsvotum

Det britiske parlament er gået på sommerferie, men det har ikke stoppet spekulationerne om, hvad der venter Boris Johnsons regering på den anden side af ferien.

Foruden frygten for at han vil tvinge brexit i gennem, er der også spekulationer om, hvorvidt hans regering vil blive mødt af et mistillidsvotum, når parlamentet vender tilbage i starten af næste måned.

Jeremy Corbyn har varslet, at han vil stille et mistillidsvotum på "et passende tidspunkt" efter sommerferien, skriver BBC.

Premierminister Johnson besøgte i går et forsøgscenter, hvor han blandt andet blev spurgt ind til, om han snart vil udskrive valg. (Foto: JULIAN SIMMONDS © Scanpix)

En række tabte mandater i Det Konservative Parti i de seneste måneder betyder, at Johnsons regering nu kun har et flertal på et enkelt mandat.

Det har skabt frygt for, at utilfredse konservative vil vælte Johnson efter blot få uger ved magten.

En af dem, der ikke er afvisende, er det konservative parlamentsmedlem Phillip Lee, som i sidste uge sagde, at han overvejede at forlade partiet, hvis Johnson-regeringen gik efter at gennemføre et såkaldt hårdt brexit, hvor man forlader EU uden en skilsmisseaftale.

- Vi er nogle kollegaer, der bruger sommeren på at reflektere over, hvad der er den rette måde at konfrontere no-deal-scenariet på, lød det fra parlamentsmedlemmet.

Men skulle Johnson-regeringen blive væltet, ser det altså ud til, at det ikke nødvendigvis forhindrer, at briterne ryger ud af EU uden en aftale.

Brexit-uret tikker

Premierminister Johnson har længe fastholdt, at Storbritannien forlader EU den 31. oktober med eller uden en aftale.

Ved formandsvalget i Det Konservative Parti gik han blandt andet til valg på, at han ville forsøge at få en bedre aftale i stand med EU.

Det er ikke lykkedes indtil videre, hvor hans regering har beskyldt Bruxelles for ikke at samarbejde.

Der arbejdes derfor på at sætte særlige foranstaltninger i stand, så der ikke udbryder kaos ved midnatstid 31. oktober, hvor Storbritannien pludselig udtræder af en masse internationale aftaler.

Den nye britiske premierminister forholder sig dog optimistisk.

- Der er masser af tid, sagde han i går til BBC.

- Der er hele tiden samtaler, og jeg håber meget, at vores venner og partnere vil vise noget sund fornuft og vil gå på kompromis, lød det fra Johnson, der afviste Theresa Mays brexit-aftale med Bruxelles.

Den er "totalt uacceptabel" og vil betyde, at Storbritannien stadig er underlagt EU, lyder budskabet.