Oppositionsleder erklærer sig selv som midlertidig præsident i Venezuela

USA støtter Juan Guaido og opfordrer landets militær til at gøre det samme.

Juan Guaido taler i Caracas tidligere i dag. (Foto: Cristian Hernandez © Scanpix)

Oppositionsleder og formand for Venezuelas nationalforsamling, Juan Guaido, har i dag erklæret sig selv som midlertidig præsident.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg sværger at overtage alle beføjelser fra præsidentembedet og sikre en ende på denne tilranelse af magten, lød det fra den 35-årige oppositionsleder, da han afsagde en symbolsk ed foran de mange fremmødte.

Erklæringen fandt sted under en omfattende demonstration i hovedstaden, hvor titusindvis er samlet for at protestere mod landets siddende præsident, Nicolas Maduro.

Guaido ønsker ifølge Reuters at indtage en midlertidig rolle som præsident og beder om støtte fra landets militær. Formålet er at udløse et nyt præsidentvalg.

(Foto: (C) DR Nyheder)

Opfordring til militæret

Den amerikanske præsident, Donald Trump, skrev i en udtalelse få minutter efter, at USA anerkender Guaidos krav på magten i Venezuela. USA er klar til at bruge "sin fulde økonomiske og diplomatiske styrke" på at genoprette Venezuelas demokrati, lyder det.

- Folket i Venezuela har med stort mod talt imod Maduro og hans regime og krævet frihed og respekt for retsstaten, lyder det ifølge CNN i en udtalelse fra Det Hvide Hus.

Efterfølgende har USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, opfordret Venezuelas militær og politi til at støtte den demokratiske proces og beskytte landets borgere. Han opfordrer samtidig Nicolas Maduro til at træde tilbage.

- Det venezuelanske folk har lidt længe nok under Maduros katastrofale diktatur. Vi opfordrer Maduro til at træde tilbage til fordel for en legitim leder, der afspejler folkets vilje, siger han ifølge Reuters.

Den samme melding lyder fra Chile, Peru, Brasilien, Paraguay og Colombia, som alle støtter op om Guaidos midlertidige lederskab.

Også Organisationen for Amerikanske Stater (OAS), som er en sammenslutning af 35 lande i Nord- og Sydamerika, støtter op om Guaido som midlertidig præsident. Det skriver generalsekretær Luis Almagro, på Twitter.

  • Titusindvis af demonstranter på gaden i Venezuala i dag. (Foto: Yuri CORTEZ © Scanpix)
  • Demonstrationen finder sted på opfordring af oppositionsleder Juan Guaido. (Foto: Yuri CORTEZ © Scanpix)
  • Her ses Juan Guaido (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)
  • Juan Guaido, da han i dag afsagde en ed og erklærede sig selv som midlertidig præsident i Venezuela. (Foto: FEDERICO PARRA © Scanpix)
1 / 4

Økonomi i frit fald

Den store utilfredshed med landets præsident skyldes blandt andet, at Venezuelas økonomi har været i frit fald i flere år under Maduros ledelse. Det har betydet, at civilbefolkningen har været hårdt ramt af hyperinflation og mangel på helt basale nødvendigheder som mad, vand og benzin.

Dagens protester finder sted på Juan Guaidos opfordring, efter Nicolas Maduro, som har siddet på posten siden Hugo Chavez' død i 2013, tidligere på måneden blev svoret ind til endnu en præsidentperiode på seks år.

Maduro vandt i foråret 2018 et præsidentvalg, som oppositionen opfordrede til boykot af, og som efterfølgende fik skarp kritik af omverdenen. I de seneste dage har særligt USA eskaleret kritikken af Maduros styre.

Nicolas Maduro har siddet på præsidentposten siden 2013, hvor han vandt valget efter Hugo Chavez' død. Forinden sad Maduro som udenrigsminister i Chavez' socialistiske regering. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Kupforsøg afværget

For få dage siden måtte regeringsstyrker slå et muligt kupforsøg i deres egen hær ned, da 27 soldater fra Nationalgarden gjorde oprør ved en vagtpost i hovedstaden Caracas.

Ifølge regeringen forsøgte soldaterne at stjæle våben, men oppositionen opfordrede efterfølgende andre soldater til at følge deres eksempel:

- Vi beder jer ikke at sætte gang i et militærkup, vi beder jer ikke om at skyde. Vi beder jer bare om ikke at skyde på os, sagde Juan Guaido ifølge BBC.

Også i går var landet plaget af uroligheder, og fire personer har, ifølge flere internationale medier, mistet livet under sammenstød i nat.

Dagens protester falder sammen med en historisk dag for Venezuela, da det er årsdagen for det militærkup, som i 1958 væltede diktatoren Marcos Perez Jimenez.

Facebook
Twitter