Oppositionsleder har forladt Hviderusland: 'Hun er i sikkerhed'

Svetlana Tikhanovskaja nægter at acceptere søndagens valgresultat.

Den hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaja, er 'i sikkerhed' og befinder sig i nabolandet Litauen.

Det skriver Litauens udenrigsminister, Linas Linkevicius.

- Jeg har truffet en vanskelig beslutning. Det er helt og holdent min egen beslutning, siger hun i videoen.

Meddelelsen kommer, efter at der i søndags blev afholdt valg i Hviderusland, der ofte beskrives som "Europas sidste diktatur".

Præsident Alexander Lukashenko har siddet på magten siden 1994 og bliver også kaldt 'Europas sidste diktator'. (Foto: Tatyana Zenkovich © Scanpix)

Her blev Aleksandr Lukasjenko, der siden 1994 har været præsident i Hviderusland, udråbt som vinder, da han ifølge valgkommissionen fik over 80 procent af stemmerne.

Svetlana Tikhanovskaja var Lukasjenkos største udfordrer og fik ifølge myndighederne knap ti procent af stemmerne.

Præsidentkandidaten Svetlana Tikhanovskaja er blevet populær blandt hviderussere, fordi hun er en helt almindelig kvinde, som de kan identificere sig med. Svetlana Tikhanovskaja er gift med en af de mange fængslede modkandidater til landets siddende præsident. (ARKIV) (Foto: VASILY FEDOSENKO © Scanpix)

Hun nægter dog at acceptere resultatet og hævder, at hun er valgets retmæssige vinder, hvilket formentlig er årsagen til, at hun har forladt Hviderusland.

Det vurderer DR's korrespondent, Matilde Kimer, der befinder sig i hovedstaden Minsk.

- Tikhanovskaja og hendes stab har frygtet for hendes sikkerhed i flere uger, og der var rygter om, at hun skulle evakueres ud af Hviderusland allerede i valgweekenden. Når man kigger på Lukasjenkos tradition med at fængsle politiske modstandere, så tror jeg, at man vurderer, at det, at hun i går stillede sig op og trodsede valgsejren, vil få myndighederne til at ville anholde hende for at opildne til masseoptøjer.

Se DR Nyheders korrespondent Matilde Kimer i dramatiske demonstrationer efter valget.

Demonstranter omkommet i uro efter valg

Litauen er medlem af både Nato og EU og har ofte været tilflugtssted for kritikere af det hviderussiske styre.

37-årige Svetlana Tikhanovskaja, en tidligere engelsklærer, tilsluttede sig valgkampen, efter at hendes mand, bloggeren Sergej Tikhanovskij, som planlagde at stille op, blev anholdt.

Søndagens valg blev efterfulgt af voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi - ikke mindst i Minsk, hvor mindst én demonstrant omkom, og 3.000 blev anholdt under protesterne.

I aftes fortsatte urolighederne, hvor endnu en demonstrant omkom.

- Over hele Minsk er der udstationeret tusindvis af antiterror-enheder, og det var i aftes svært for demonstranterne at bevæge sig og samles. I de gader, jeg var, lykkedes det politiet med få gas- og chokgranater og et par håndfulde anholdelser at sprede folk ret hurtigt, siger Matilde Kimer.

Uropoliti passerer to grædende kvinder under protesterne mod søndagens valgresultat. (Foto: Tatyana Zenkovich © Scanpix)

Kvinder bad politiet om ikke at tage deres mænd

Ifølge DR-korrespondenten, forsøgte mange kvinder at stille sig foran mændene og appellere til politiet om at "tjene folket og ikke adlyde ulovlige ordrer".

- En mor sad på en bænk med sin 15-årige søn, der bogstavelig talt blev flået ud hendes arme og smidt i en politibus, mens hun desperat forsøgte at stoppe dem. Og da en samarit henvendte sig til en gruppe grædende kvinder og spurgte, om de havde brug for hjælp, hulkede de "kun moralsk - vi har brug for alle nu", fortæller Matilde Kimer.

Frem til midnat kunne man høre høje smæld fra skydevåben og de høje brag fra granater runge gennem Minsks gader, mens tusinder af biler kørte med hornet i bund for at vise deres opbakning til oppositionen.

FacebookTwitter