Opråb fra Alabama: Ingen skal tage vores våben fra os

I morgen vil titusinder amerikanere protestere og kræve stramninger af USA’s våbenlov, mens andre kæmper indædt for deres ret til at bære våben.

Video af Sophie Brochdorff Himmelstrup

Tromlen bliver åbnet og kuglerne sat i. Deanne Frankowitz kniber det ene øje i og skyder resolut tre gange. Den lyserøde skydeskive med den menneskelige silhuet bliver ramt to gange i brystet og en gang i hovedet.

- Bulls eye, råber hun begejstret.

Det er “Ladies night” på den lokale skydebane i byen Birmingham i Sydstaten Alabama. Her i et af de mest konservative hjørner af USA er frihed lig med retten til at bære våben.

- Jeg er vokset op med våben, Og jeg har altid min revolver på mig. Den sidder i bæltet, så alle kan se, at mig skal de ikke genere. Jeg føler mig nærmest nøgen uden, fortæller Deanne.

Våbendebatten deler landet

I denne del af landet fik Præsident Trump tre ud af fire stemmer. Her er det lige så almindelig at have et halvautomatisk våben i skabet eller en pistol i bæltet, som det er at have en mobiltelefon i lommen. Og derfor ryster man på hovedet af de protestdemonstrationer, som vil finde sted i store dele af USA i morgen med den største i hovedstaden Washington.

- Jeg har ikke noget imod protestmarcher, men en strammere våbenlovgivning vil ikke løse noget, siger Deanne Frankowitz, og veninderne nikker samstemmende.

- Det er ikke våben, der er problemet - men syge mennesker, mener Deanne.

Våbendebatten har endnu engang splittet amerikanere efter sidste måneds skoleskyderi i Florida, hvor 17 elever og lærere blev dræbt.

Her forvandlede en 19-årig tidligere elev sin gamle High School til en krigszone, da han med et semiautomatisk våben gik fra klasseværelse til klasseværelse og forsøgte at dræbe så mange som muligt.

En stærk protestbevægelse

Massakren satte en protestbevægelse i gang skabt af elever, som overlevede, men som så venner blive dræbt. Og den bevægelse har vokset sig stærk. Den har ført til ændringer i de unges hjemstat.

Presset på politikere i Florida blev så markant efter skyderiet, at en af de mest våbenglade stater i USA for første gang i årtier har vedtaget stramninger.

Studerende fra Columbine High School mindes de 17 dræbte efter skoleskyderiet på Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida. (Foto: Rick Wilking © Scanpix)

Fremover bliver der indført en tredages venteperiode fra man køber et våben, til man får det. De særlige anordninger, der gør semiautomatiske våben til fuldautomatiske bliver forbudt. Og aldersgrænsen for at købe våben bliver hævet fra 18 til 21 år. Lovændringer, som den magtfulde våbenlobby NRA kalder i strid med forfatningen og derfor har anket til domstolene.

Forbud mod semiautomatiske våben

Skydebanen i Birmingham er ejet af pensionerede politi- og militærfolk, og her ser man de krav, som mange amerikanere vil marchere for i morgen, som naive. I butikken bag det skudsikre glas står Deanne og taler med de ansatte. Der hænger stribevis af våben i snorlige rækker bag dem - også semiautomatiske, klar til at købe og tage med hjem.

- De vil have et forbud mod semiautomatiske våben, men hvad vil de gøre med de våben, der allerede er derude? Eller som vil blive ved med at komme ulovligt ind over grænsen fra Mexico, spørger en af mændene bag disken. Deanne peger over på rækken af semiautomatiske våben.

- Mange af mine venner ejer sådan nogle, men de går da ikke rundt og skyder skoleelever. Det her er et samfundsproblem. Et mentalt problem. De her forstyrrede unge er for meget alene og tror livet er som de computerspil, de sidder foran dagen lang.

Præsident Trump og de bevæbnede lærere

I Washington lagde Præsident Trump op til markante nationale stramninger efter skoleskyderiet i Florida og inviterede endda pressen med ind, da han mødtes med partifæller fra Kongressen.

På mødet lagde Præsidenten op til, at han var klar til at se på en lang række ændringer, som f.eks. at hæve aldersgrænsen for køb af semiautomatiske våben, og sagde til flere af senatorerne:

- I har ikke set på det før - hvorfor? Fordi I er bange for NRA, sagde præsidenten og gjorde det klart, at han ikke var bange for den magtfulde våbenlobby.

Præsident Trump er den præsident i historien, der har modtaget flest penge fra NRA til sin præsidentvalgkamp. Og dagen efter mødet besøgte Chris Cox, en af NRA-lobbyens ledende medlemmer, Det Hvide Hus og tweetede efterfølgende, at han havde haft et fremragende møde med præsidenten og vicepræsident Mike Pence:

- De støtter begge retten til at bære våben og ønsker ikke strammere våbenkontrol, sagde han.

Og præsidentens eget tweet lød:

- Godt, fremragende møde med NRA i Det ovale kontor her til aften.

Og efter nogle dage, fulgte præsidenten op med endnu et tweet der lød, at:

- Der ikke var meget politisk opbakning, for at sige det mildt, til at hæve aldersgrænsen for køb af våben.

Præsidenten har i stedet bl.a. foreslået, at lærere efter særlig træning skal bære våben i de amerikanske skoler.

Flere ikke færre våben

På skydebanen støtter man præsident Trump, og mener at løsningen på skoleskyderier ikke er færre, men flere våben.

- Hvor finder alle de her masseskyderier altid sted? spørger Deanne gruppen af kvinder, der er ved at gøre deres våben klar.

- Det sker altid i våbenfri zoner, i skoler og i kirker. Og hvorfor? Fordi her ved gerningsmændene, at de kan gå helt uhindret ind og skyde løs. Hvis de vidste, at der var bevæbnede vagter eller bevæbnede lærere, så ville de ikke gøre det, siger Deanne.

Tammy Taylor er mor til otte. Hun stemte engang på Obama, men er nu glødende Trump-støtte.

- Enhver præsident, der ikke støtter min og andre amerikaneres ret til at bære våben, får aldrig min stemme. Det er vores ret. USA er det bedste sted på jorden, og jeg vil have, at mine børn skal forstå skønheden af deres rettigheder. Og det er retten til at forsvare sig selv og bære våben.

Denne aften skal Tammys 11-årige søn skyde for første gang, og hans tre mindre søskende er med for at se på.

Undersøgelser viser, at der i dag er våben i 4 ud 10 amerikanske hjem. Og at der snart er flere våben i USA, end der er indbyggere.

Men undersøgelser viser også, at et stort flertal af amerikanere ønsker strengere våbenkontrol. Den del af USA vil - ført an af de unge fra Florida - forsøge at presse Kongressen til at gøre op med USA’s våbenlove.

Men mange tidligere forsøg er strandet og stilnet hen, indtil et nyt skoleskyderi igen har fået våbendebatten til at blusse op.

I Birmingham vil de arrangere en mod-demonstration i morgen for retten til våben.

- Der skal et godt menneske med et våben til at stoppe et dårligt menneske med et våben, siger Deanne. Hun ser spændt på sammen med Tammy, da Tammys søn for første gang presser aftrækkeren i bund og skyder. Da den overdøvende larm forstummer giver de ham en highfive ved synet af de mange huller i skydeskiven.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk