Oprør i Iran: Dødstallet stiger til mindst 20

Natten til tirsdag blev yderligere ni dræbt under demonstrationer i Iran, oplyser det iranske stats-tv.

Iranske studerende støder sammen med politiet under en demonstration mod regeringen ved universitetet i Teheran den. 30. december. (Foto: Str © Scanpix)

Antallet af dræbte under de største demonstrationer i Iran siden det ”grønne” oprør i 2009 bliver ved med at stige.

I nat blev ni demonstranter dræbt i sammenstød med politiet, oplyser det iranske statslige tv.

Blandt ofrene er seks demonstranter, der ifølge iranske myndigheder forsøgte at storme en politistation i byen Qahdarijan for at stjæle våben. Herudover meldes også om en 11-årig dreng og en 20-årig mand dræbt i Khomeinishahr.

Endelig er et medlem af Irans revolutionsgarde blevet dræbt i Najafabad. Det er ifølge Ritzau første gang, at et medlem af revolutionsgarden er blandt ofrene. Det bringer antallet af omkomne op på mindst tyve.

Alle tre byer, hvor sammenstødene førte til dødsfald i nat, ligger i Isfahan-provinsen 350 kilometer syd for Teheran.

Tusindvis af demonstranter

De seneste dage har tusindvis af demonstranter fra alle samfundslag været på gaden for at protestere mod regimets politik. Demonstrationerne begyndte torsdag i Mashhad og er rettet mod økonomiske nedskæringer, høje stigninger i fødevarepriser og påstået korruption.

Siden har protesterne spredt sig til flere andre byer og er nu blevet til et landsdækkende oprør. Hundredvis er anholdt, idet demonstranterne har råbt kritiske slagord vendt mod regeringen og Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei.

Præsident Hassan Rouhani indrømmer, at økonomien i Iran er hårdt trængt og forstår befolkningens bekymring, men han siger samtidig, at regeringen vil slå hårdt ned på alle, der bryder loven.

- Regeringen vil ikke vise nogen tolerance over for dem, der ødelægger offentlig ejendom, forbryder sig mod offentlig orden og skaber uro i samfundet, sagde han søndag ifølge AP.

Landets myndigheder blokerede nytårsaftensdag adgangen til de populære apps Instagram og Telegram, som mange iranere bruger til at kommunikere med.

Facebook
Twitter