Tema Krigen i Syrien

Oprørere: Assad bomber udsigten til våbenhvile i stykker

Bombeangreb i Syrien undergraver våbenhvilen og ødelægger chancerne for en politisk løsning, siger oprørere.

Bashar al-Assads regeringshær bomber i stigende grad de oprørskontrollerede områder i Syrien, mener de syrisk oprørsgrupper. (Foto: Abd Doumany © Scanpix)

Syriske oprørsgrupper beskylder søndag præsident Bashar al-Assads regeringshær for at være i færd med at skyde den ustabile våbenhvile i landet i sænk.

Ifølge oprørsgrupperne bomber hæren i stigende grad oprørskontrollerede områder.

Oprørsgrupperne, som deltog i to forhandlingsrunder i Kasakhstans hovedstad, Astana, understreger, at de støtter en politisk løsning for at gøre en ende på blodsudgydelserne.

Men den syriske hær og dens allierede har "påtvunget" dem krig, siger grupperne.

I en udtalelse forbeholder grupperne sig retten til at besvare hærens angreb, som først og fremmest har fundet sted i det sydlige Syrien samt omkring byen Homs og i udkanten af den syriske hovedstad, Damaskus.

Angrebene "forhindrer bestræbelserne i retning af en politisk overgang i Syrien", skriver Den Høje Forhandlingskomité (HNC) i en udtalelse.

- Det er en blodig besked fra et kriminelt styre blot få dage inden politiske forhandlinger i Genève, som demonstrerer dets afvisning af enhver politisk løsning, lyder det ifølge nyhedsbureauet AFP i udtalelsen.

Nogle væbnede oprørsgrupper går endnu længere og beskylder den syriske regering for at have udelukket enhver chance for en fredelig løsning på krigen i Syrien.

De pågældende oprørsgrupper har først og fremmest støtte fra Tyrkiet.

Rusland har forsøgt at puste nyt liv i de diplomatiske kanaler, efter at oprørere er blevet bombet og fortrængt fra Aleppo i december 2016.

I koordination med Tyrkiet og Iran har russerne holdt fredsmøder i den kasakhiske hovedstad, Astana, for at få sikret en våbenhvile og for at bane vej for en større politisk aftale.

/ritzau/