Oprørere trænger ind i præsidentpaladset i Yemen

Oprørere fra Houthi-bevægelsen er trængt ind i præsidentpaladset i Yemens hovedstad, Sanaa. Præsidenten har det dog fint, siger kilder.

Medlemmer af den shiitiske Houthi-bevægelse vinker udenfor en bygning nær pærsidentpaladset i Yemes hovedstad, Sanaa. Nu fortæller øjenvidner, at oprørerne er trængt ind i præsidentpaladset. (Foto: © Mohammed Huwais, Scanpix)

Medlemmer af den shia-muslimske Houthi-bevægelse er trængt ind i præsidentpaladset i Yemens hovedstad, Sanaa. Det er sket efter korte kampe med sikkerhedsstyrkerne, fortæller både sikkerhedskilder og øjenvidner på stedet til nyhedsbureauet Reuters.

- Præsidenten er inde i bygningen, og han har det fint, siger en kilde, som ønsker at være anonym, til Reuters.

Oprørerene omringede præsidentpaladset mandag, og under kampe mellem oprørere og Yemens regeringshær blev ni dræbt og 67 såret, fortalte Yemens sundhedsministerium, ifølge CNN.

Vagter ved dn del af præsidentpaladset, der huser præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi siger til Reuters, at de overlod paladset til Houthi-kæmpere efter en kort kamp.

Yemens informationsminister siger desuden, at præsidenten er under angreb af grupper, der vil omstyrte systemet.

Presset fra flere sider

Den yemenitiske regering er ikke bare presset af houthierne, som er shiamuslimer, der længe har følt sig undertrykt i landet, hvis befolkning består af omkring 65% sunnimuslimer og 35% shiamuslimer, ifølge CIA World Factbook, men også fra al-Qaeda.

Al-Qaeda i Yemen har blandt andet taget skylden for terrorangrebet på det satiriske magasin Charlie Hebdo i Paris.

En svækket eller helt sammenbrudt yemenitisk regering vil samtidig betyde, at al-Qaeda får bedre mulighed for at operere.

Rykkede ind i hovedstaden sidste år

Houthierne, der nu er trængt ind i præsidentpaladset, gjorde deres entre i hovedstaden sidste år, med hundredevis af døde under kampene til følge. I september underskrev de en våbenhvile med regeringen, men siden denne weekend er stridighederne blusset op igen.

Yemen ligger på den arabiske halvø, med kyster, der vender ud mod det arabiske hav, Aden-bugten og det røde hav. Landet grænser op til Saudi-Arabien og Oman.

(Foto: © Mie Hvidkjær, DR Nyheder)