Oprørte katolikker beskylder paven for kætteri

En gruppe konservative præster og teologer går i rette med Pave Frans' modernisering af den katolske kirke.

Udbringer Pave Frans kætteriske synspunkter? Det mener en gruppe katolske præster og teologer. (Foto: MAX ROSSI © Scanpix)

En gruppe katolske præster og teologer har anklaget Pave Frans for at sprede kætteri.

I et 25 sider langt brev, som blev afleveret til paven den 11. august, underskrevet af 40 forskellige katolske præster og teologer, anklager de paven for at afvige fra den katolske tro. Siden har yderligere 20 præster og teologer underskrevet brevet.

Ifølge afsenderne har man ikke set noget tilsvarende siden 1300-tallet i den katolske kirke. Brevet har karakter af en såkaldt 'Correcto Filialis' - altså en broderlig korrektion 'fra pavens åndelige sønner og døtre'.

Brevet er blevet offentliggjort i den forgangne weekend, og afsenderne hævder, at de taler på vegne af et stort antal af præster og almindelige katolikker, som savner 'ytringsfrihed'.

Brevet beskylder ikke paven for at være en kætter, men for støtte 'kætterske synspunkter', når det gælder ægteskabet, moralen og nadveren. Pave Frans har ikke reageret offentligt på brevet, og Vatikanet afviser ifølge CNN at kommentere på det.

- Kirkens love kræver, at kompetente personer ikke forbliver tavse, når kirkens præster leder flokken på afveje, lyder forklaringen fra afsenderne i den medfølgende pressemeddelelse.

Konservativ gruppe bag kritik

Det er Pavens 200 sider lange dokument fra 2016, Kærlighedens Fryd (Amoris Laetitia på latin, red.), som har fået de mere konservative kræfter i den katolske kirke i blækhuset. I Kærlighedens Fryd, som var resultatet af et toårigt arbejde, hvor paven samlede biskopper i Vatikanet for at diskutere en reform af den katolske kirke.

Blandt andet bliver det nu muligt for katolikker, der er blevet skilt og siden har fundet nye ægtefæller, at deltage i nadveren.

Bag anklagen mod paven står blandt andet en biskop fra Sankt Pius X-ordenen, som er brudt ud af den katolske kirke, Bernard Fellay. Selvom der er tale om en gruppe konservative hardlinere, mener folkene bag selv, at der er tale om en væsentlig kritik, som ikke kun henvender sig til paven, men også til de mange katolikker rundt om i verden, som er 'forvirrede' på grund af Pave Frans' forsøg på at reformere kirken.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk