Optimistisk Løkke vil give Trump ‘the benefit of the doubt’

Statsministeren vil blandt andet prøve at udnytte Donald Trumps familiære relationer til Danmark.

Det skal nok gå.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) slår modsat mange andre danske politikere den optimistiske tone an, efter at USA i nat valgte republikaneren Donald Trump som landets næste præsident.

Han siger ”tillykke” til Donald Trump og glæder sig over, at det var en klar sejr, da USA’s kommende præsident dermed har et relativt bredt mandat i ryggen. Lars Løkke noterer sig dog også, at det har været en ualmindelig ”hård og konfrontatorisk valgkamp”.

- Derfor er der et amerikansk behov for at samle befolkningen, og der hæfter jeg mig meget positivt ved, at Donald Trump netop havde forsoningens attitude, da han holdt sin takketale. Med en klar anerkendelse af Hillary Clintons bedrifter og en rækken hånden frem til samarbejde. Det er jo et positivt tegn, siger Lars Løkke Rasmussen.

Bekymret for amerikansk isolation

Trods optimismen ser den danske statsminister også bekymrende tegn ved Donald Trump som USA’s kommende præsident, efter at Trump i valgkampen blandt andet har udtrykt skepsis omkring internationale frihandelsaftaler.

En eventuel toldmur mellem USA og Europa vil få særdeles negative konsekvenser for Danmark, siger Lars Løkke.

- Det er klart, at det er bekymrende, hvis vi ser et USA, der lukker sig om sig selv. Det er ikke det, som verden har brug for. Verden har brug for mere samarbejde og mere samhandel. Det må nu stå sin prøve, siger Lars Løkke Rasmussen, som ser lignende tendenser til isolation i Europa:

- Vi har lige haft store besværligheder i Europa med at få indgået en frihandelsaftale med Canada, som er en sublim frihandelsaftale, men som alligevel var ved at lide skibbrud. Det baserer sig jo på det samme og er noget, der skal tages alvorligt: Nemlig at der i vores befolkninger i både Europa og USA er mange mennesker, der har en følelse af, at udviklingen kører dem forbi. Det er man nødt til at tage alvorligt.

Trods bekymringen for en mulig amerikansk toldmur er Lars Løkke Rasmussen dog overbevist om, at Donald Trump som præsident har andet og mere at byde på, end den netop overståede valgkamp har været udtryk for.

- Der må være mere politik nede bagved, og derfor siger jeg, at man må give Donald Trump the benefit of the doubt, og vores attitude vil i hvert fald være at række hånden frem til et samarbejde med ham, siger Lars Løkke Rasmussen.

Dansk jazzmusiker kan være åbning til Trump

Hvad får størst betydning for Danmark med Donald Trump som amerikansk præsident?

- Juryen er stadig ude. Det er den i hvert fald inde i mig. For det har været en hård og konfrontatorisk valgkamp, i høj grad ført i overskrifter, og som har været meget diagnosebaseret, megen talen ind til den frygt og angst, som mange amerikanere – og europæere og danskere – har.

- Det har ikke været så handlingsorienteret, men jeg både håber og tror på, at en amerikansk præsident har en politik, der rækker betydeligt længere – det føler jeg mig helt overbevist om – end ambitionen om en mur og en toldmur. Det er det spor, vi skal forfølge, siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren hæfter sig desuden ved, at der er en dansk forbindelse til Donald Trump i form af en nu afdød dansk musiker, som var morfar til Donald Trumps søns kone, Vanessa:

- Jazzmusiker Kai Ewans var stor tilbage i 1920’erne og 1930’erne. Så der er en lille åbning. Det skal vi jo bygge på. Vi skal bruge alt.

Facebook
Twitter