Ungarns premierminister, Viktor Orbán, var bestemt ikke begejstret, da han i aftes udtalte sig om den sexskandale, som i de seneste døgn har rystet hans regering.
- Vi kommer hverken til at glemme eller tage afstand fra alt det arbejde, han i 30 år har udført for os. Men hans handling var både uacceptabel og uforsvarlig, sagde den ungarske premierminister til avisen Magyar Nemzet.
Manden, som Viktor Orbán havde i tankerne, var den nu forhenværende partifælle József Szájer, som indtil for bare få dage siden sad i Europa-Parlamentet for Ungarns højreorienterede Fidesz-regering - og var en af premierministerens nære allierede.
Fredag aften blev den 59-årige ungarer taget med bukserne langt nede, efter at han havde deltaget i en sexfest med mellem 20 og 25 andre mænd i centrum af Bruxelles.
For det belgiske politi, der var blevet tilkaldt klokken 21.30 af nogle naboer, som havde brokket sig over den højlydte larm i lejligheden, var det ikke festen i sig selv, der var et problem.
Belgien er ifølge organisationen ILGA-Europe, der holder øje med LGBT+-situationen rundt om i Europa, et af de mest homovenlige lande på kontinentet, og den belgiske hovedstad er kendt for sin store og åbne regnbue-festscene.
Det var derimod, at József Szájer sammen med de andre deltagere havde brudt Belgiens strikse corona-restriktioner, som netop forbyder så mange mennesker at samles på ét sted. Det kan give en bøde på små 1.900 kroner.
Men for den ungarske premierminister var det netop festens tema, som var - og er - problemet.
’En passende beslutning’
Hans nationalkonservative regering har nemlig slået sig op på en meget LGBT+-fjendtlig linje.
Selvom det er tilladt for homoseksuelle at indgå registrerede partnerskaber i Ungarn, har de langt fra de samme rettigheder, som heteroseksuelle par har. Og Fidesz har løbende strammet grebet om landets LGBT+-personer. Senest med et ønske om at stramme landets forfatning, så børn fremover skal opdrages efter de kristne værdier, hvor "en far er en mand, og en mor er en kvinde".
Derfor var der ifølge Viktor Orbán heller ikke andet, József Szájer kunne gøre, end helt at trække sig helt fra ungarsk politik.
- Han tog den eneste passende beslutning, da han først undskyldte og derefter trak sig fra sin plads i Europa-Parlamentet og forlod Fidesz. Vi har taget beslutningen til efterretning, sagde den ungarske premierminister til Magyar Nemzet - uden dog direkte at nævne skandalens indhold.
For selvom József Szájers afgang er blevet dækket i de ungarske medier, som i høj grad er under pres fra landets regering, har de heller ikke nævnt sagens kerne. Her har de først og fremmest refereret hans oprindelige forklaring, der lød, at han forlod sin post efter "længere tids overvejelser" og som følge af et "større mentalt pres".
Og det udstiller ifølge Eszter Zalan, der er journalist og analytiker hos mediet EU Observer, "hykleriet" hos den ungarske regering, som netop har kæmpet for "de traditionelle familieværdier og hindret LGBT+-rettigheder.
’Jeg var uansvarlig’
József Szájer var ingen ubetydelig skikkelse i ungarsk politik.
Sammen med blandt andre Viktor Orbán var han med til at stifte Fidesz tilbage i slutningen af 1980’erne, og han har siden da været et højtstående medlem af partiet. I 2010 var han eksempelvis med til at opdatere den ungarske grundlov, hvor det blandt andet blev understreget, at et ægteskab er mellem en mand og en kvinde.
Derudover er han gift med den højtstående ungarske dommer Tünde Handó, som tidligere på året fik sæde i Ungarns forfatningsdom, og han var, indtil han søndag trak sig fra Europa-Parlamentet efter godt 16 års medlemsskab, den tungeste Fidesz-stemme i Bruxelles.
József Szájer har selv været ude at undskylde "sit fejltrin", som han noget brødebetynget betegnede det tirsdag i en pressemeddelelse.
- Det fejltrin er rent personligt - jeg er ene og alene ansvarlig for det, lød det fra József Szájer, som dog blot betegnede det som en "privat fest".
- Jeg var uansvarlig, og jeg er klar til at betale min bøde, hvis det er, tilføjede han.
Ifølge anklagemyndigheden i Bruxelles flygtede József Szájer fra festen via et nedløbsrør, da politiet var troppet op i lejligheden, som ligger over en cocktailbar på Rue des Pierres. Her skar han efter alt at dømme sine hænder, og det var derfor en blødende mand, politiet efterfølgende standsede i Bruxelles gader.
Han havde intet id på sig, så politiet måtte eskortere ham hjem, hvor han kunne fremvise sit diplomatpas, der giver ham diplomatisk immunitet.
Politiet fandt også stoffer i hans rygsæk, men József Szájer afviste, at det var hans.
- Politiet siger, at de fandt en ecstasy-pille. Det var ikke min. Jeg ved ikke, hvem der har placeret den i tasken - eller hvordan, lød det fra József Szájer, som ifølge eget udsagn også tilbød at tage en narkotest med det samme.
Det blev dog afvist af politiet, oplyser han.
Derfor skaber Viktor Orbán så stor debat i EU:
Vi er voksne mennesker
Hele sagen har ikke overraskende vakt stor opsigt i både Bruxelles og resten af verden i de seneste dage.
Der har i den seneste tid været et stigende fokus på LGBT+-situationen i både Ungarn og nabolande som Polen og Rumænien - heriblandt fra Europa-Kommissionens side, der fornylig præsenterede sin første LGBT+-strategi for Europa. Målet er at sikre, at alle - også i Ungarn - kan blive behandlet lige og ikke bliver udsat for diskrimination.
- Det handler hverken om ideologi eller om at være 'mand eller kvinde'. Det handler om kærlighed, lød det fra Vera Jourová, der er EU-kommissær for værdier.
Derudover kæmper Fidesz-regeringen for tiden sammen med den polske regering mod de resterende EU-lande om den enorme corona-genopretningspakke, som medlemslandene blev enige om i sommer.
Årsagen er, at hverken Ungarn eller Polen vil acceptere den nye mekanisme, der skal kunne bruges til at straffe de medlemslande, der ikke respekterer retsstaten – eksempelvis at dommerne skal være frie og uafhængige fra politikerne. Både Ungarn og Polen har i de seneste år fået hård kritik for de retsreformer, som ifølge kritikere, heriblandt Europa-Parlamentet, har været med til at begrænse domstolenes uafhængighed.
Og hvis ikke der bliver fundet en løsning på striden, kan det få store konsekvenser for EU’s næste langtidsbudget og genopretning af medlemslandene efter coronakrisen.
En, der dog ikke helt forstår det store mediepostyr, er arrangøren bag festen, 29-årige David Manzheley. Han udtalte i går til den belgiske avis Het Laatste Nieuws, at han bare havde inviteret nogle venner, som så havde taget nogle af deres venner med - heriblandt József Szájer, som David Manzheley aldrig havde mødt før.
Kravet for at deltage i festen var, at man skulle have haft corona forinden, så man var immun over for virusset. Og ellers var der bare fri leg.
- Vi taler og snakker sammen, som hvis man var på en café. Den eneste forskel er, at vi i mellemtiden har sex med hinanden. Det kan jeg ikke se noget forkert i. Vi er voksne mennesker, og der ingen, der gør noget mod deres vilje, sagde han.