Orbán truer europæisk partigruppe: Måske smutter vi selv

Medlemmerne i Det Europæiske Folkepartis Gruppe debatterer i øjeblikket, om det ungarske regeringsparti, Fidesz, skal smides ud.

Viktor Orbán er gentagne gange blevet truet med et exit fra EPP-gruppen. (Foto: Attila KISBENEDEK © Scanpix)

Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, vil måske trække sit parti fra EPP-gruppen i EU-parlamentet.

Det siger Orbán i et radiointerview ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Måske ender det med, at Fidesz finder en plads uden for EPP, siger han.

Den konservativt-borgerlige gruppe EPP er den største gruppe i EU-Parlamentet. Det er blandt andet også her, at De Konservative fra Danmark hører til.

Otte europæiske partier har indtil videre krævet, at det ungarske parti Fidesz, som premierminister Viktor Orbán står i spidsen for, bliver smidt ud af den borgerlige EU-gruppe EPP.

Partierne har skrevet til gruppens formand med krav om en suspendering på grund af store politiske uenigheder.

Modstanden mod Ungarn og Viktor Orbán går på, at han blandt andet har kritiseret EU's integrationspolitik og kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Fidesz er desuden blevet kritiseret for at ignorere grundlæggende retsprincipper og for at indskrænke ytringsfriheden i landet.

Løftet pegefinger fra Danmark

Debatten om ungarske Fidesz' fortsatte medlemskab af EPP har raset længe.

Flere medlemmer af gruppen, blandt andre lederen af Sveriges næststørste parti, Moderaterne, Ulf Kristersson, har slået fast, at han helst ser Viktor Orbán forlade gruppen.

Ifølge Ulf Kristersson har udviklingen i Ungarn længe gået den forkerte vej.

- Viktor Orbán har skridt for skridt tilbragt de sidste otte år med at gribe kraftigt ind i den ungarske retsstat. Det handler blandt andet om en forværring af retsvæsnets uafhængighed, ytringsfriheden og beskyttelsen af minoriteter, skrev Kristersson i en kronik i Aftonbladet.

Herhjemme har det eneste danske medlem af EPP, den konservative Bendt Bendtsen, advaret Viktor Orbán om, at det er sidste chance for at rette ind.

- Viktor Orbán krydser hele tiden de røde linier, og Ungarn ville have svært ved at opfylde kriterierne for EU optagelse i dag. Fidesz må rette ind, ellers hører de ikke hjemme hos EPP. Helt enig med Søren Pape om, at Orbán skal rette ind nu - ellers er det ud, tweetede han i tirsdags.

Skæbne afgøres 20. marts

Formanden for EPP, tyskeren Manfred Weber, har ved flere lejligheder kriseret Orbán. Indtil videre har han dog afvist at suspendere ham.

Manfred Weber, der går efter at blive den næste formand for EU-Kommissionen, har krævet, at Orbán undskylder for sin kritik af EU og ellers blive smidt ud af EPP.

- Alle muligheder er på bordet. Jeg forventer, at han undskylder og stopper kampagnen (mod Juncker, red.), siger Manfred Weber til det tyske magasin Der Spiegel.

Der er planlagt en afstemning om Fidesz' fremtid i EPP 20. marts.

Fidesz står ifølge en meningsmåling til at få 53 procent af stemmerne ved det kommende valg til Europa-Parlamentet i maj. Det vil udløse 13 mandater.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk