Ordstrid eskalerer: Kina går i flæsket på 24 amerikanske 'løgne' om corona

Kina har offentliggjort et modsvar på det, de kalder "absurde beskyldninger".

Det kinesiske udenrigsministeriums talsmand, Zhao Lijian, har brugt meget af sin tid på det seneste på at afvise beskyldninger fra amerikanske politikere. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)

"Kina har spredt virusset til resten af verden", "Kina genåbner 'wet markets'" og "Kina kontrollerer WHO".

Det er bare nogle af de 24 "løgne" eller "absurde beskyldninger" fra USA, som Kina nu afviser i et 30-sider langt svar på udenrigsministeriets hjemmeside og tweetet af den kinesiske stats nyhedsbureau, Xinhua.

I indledningen starter den kinesiske regering med at citere USA's ikoniske præsident Abraham Lincoln.

- Som Lincoln sagde: "Man kan narre hele folket noget af tiden, og noget af folket hele tiden, men man kan ikke narre hele folket hele tiden".

Derefter starter en systematisk gennemgang i det, der bliver beskrevet som et "Reality Check", hvor der blandt andet bliver henvist til videnskabelige studier, anerkendte tidsskrifter og verdenssundhedsorganisationen WHO.

Det er blot det seneste eksempel på det anspændte forhold mellem verdens to største økonomier, der er havnet i en ordstrid om det globale udbrud af coronavirus.

Ordkrig mellem legofigurer

Den amerikanske præsident, Donald Trump, og hans udenrigsminister, Mike Pompeo, har gentagne gange påstået, at der er beviser for, at coronavirusset stammer fra et laboratorium i millionbyen Wuhan, hvor coronavirus først blev opdaget.

I sidste uge lød meldingen fra WHO ligeledes, at organisationen ikke har modtaget nogen beviser fra USA's regering om påstanden, og man derfor ser det som spekulation.

Oprindelsen af Covid-19 undersøges stadig, men der har været en fremherskende teori om, at virusset spredte sig fra et dyremarked i Wuhan.

Den amerikanske regering har også kritiseret Kina for ikke at advare omverdenen i tide samt en lang række andre punkter i håndteringen af udbruddet.

For nyligt offentliggjorde det kinesiske statsmedie Xinhua en animationsfilm med legofigurer, der opsummerer hele ordstriden set fra kinesisk perspektiv og håner amerikanernes respons.

Videoen hedder 'Der var engang en virus' og har en kinesisk terakotta-kriger med mundbind, der advarer en frihedsgudinde, som ikke tager advarslerne alvorligt.

Udvalgte sandheder

Dog har kineserne heller ikke selv helt styr på fakta og har desuden belejligt undgået at tale om fakta, der kan styrke beskyldningerne.

Det kinesiske udenrigsministerium citerer for eksempel nyhedsartikler, der påstår, at amerikanere var blevet smittet med coronavirus allerede før det første tilfælde blev opdaget i Wuhan, hvilket der ikke er nogen beviser for. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Et af stridspunkterne mellem USA og Kina handler som beskrevet ovenfor om, hvorvidt kineserne var hurtige nok til at advare omverdenen, eller om der blev dækket over krisens omfang.

- Kina har leveret rettidig information til verden på en åben, transparent og ansvarlig måde, står der på hjemmesiden, hvorefter der bliver oplistet en tidslinje over den kinesiske respons.

Men det amerikanske medie CNN påpeger, at det bliver udeladt, at borgmesteren i Wuhan har indrømmet i et interview, at der netop ikke blev advaret tidligt nok, fordi det krævede en tilladelse højere oppe i systemet.Artiklen er opdateret, da det tidligere fremgik, at de fleste eksperter mener, at virusset stammer fra et dyremarkedet i Wuhan. Det er en upræcis formulering, eftersom DR Nyheder ikke har talt med alle eksperter.

Desuden er formuleringen ”Påstanden står i kontrast til teorien om, at virusset stammer fra et dyremarked i Wuhan" er blevet ændret til "Oprindelsen af Covid-19 undersøges stadig, men der har været en fremherskende teori om, at virusset spredte sig fra et dyremarked i Wuhan."