Oregon-belejring: Amerikanske myndigheder anklages for hykleri på sociale medier

I Oregon har en gruppe bevæbnede landmænd besat en offentlig bygning - nu møder politiet kritik for at holde sig på afstand.

Ifølge gruppen selv kæmper de for deres forfatningsmæssige ret til brugen af jorden i området. Jorden er ejet og administreret af den amerikanske stat. (Foto: Jim Urquhart © Scanpix)

En gruppe af bevæbnede mænd, som siden lørdag har belejret en offentlig bygning i Oregon, får nu en tur med riven på de sociale medier - og det samme gør de amerikanske myndigheder.

Det rapporterer blandt andet The Independent og CNN.

Mændene indtog flere ejendomme, efter to lokale landmænd modtog fængselsdomme for at have afbrændt græs på statsejet jord i området. Fængslingen af de to landmænd er resultatet af en årelang strid mellem de lokale landmænd og den lokale regering.

De stærkt bevæbnede og camouflageklædte landmænd har meddelt, at de kæmper for deres forfatningssikrede ret til jorden.

Hykleriske myndigheder

De amerikanske myndigheder får nu skarp kritik på blandt andet Twitter for ikke at gribe ind overfor militsgruppen, som primært - hvis ikke udelukkende - består af hvide amerikanere.

Havde de bevæbnede landmænd haft en anden hudfarve, så havde situationen været en ganske anden, lyder kritikken.

"Er jeg gået glip af indsætningen af Nationalgarden i Oregon? Jeg husker, de var der i Ferguson og Baltimore?", skriver denne Twitter-bruger med henvisning til de voldsomme uroligheder, der opstod, da afroamerikanske demonstranter gik på gaden efter politiskyderier i henholdvis Ferguson og Baltimore.

Her blev der under urolighederne i Ferguson, som blev udløst, da en hvid politimand skød og dræbte en ubevæbnet afroamerikansk teenager, indført undtagelsestilstand og indsat store politistyrker samt den amerikanske nationalgarde.

I Oregon derimod har politiet indtil videre holdt sig på afstand af den stærkt bevæbnede gruppe landmænd.

"150 bevæbnede mænd bliver ikke betragtet som en alvorlig trussel, men en 12-årig med en legetøjspistol er. Forhåbentlig kan du se hykleriet her".

Sådan skriver denne Twitter-bruger med henvisning til den 12-årige afroamerikanske dreng Tamir Rice, der sidste år blev skudt og dræbt af en politibetjent, da betjenten fejlagtigt så drengens legetøjspistol som et ægte våben.

Vanilje-terrorister

Militsgruppen, som har indtaget den tomme myndighedsbygning, har fået kælenavnene "Y'all Qaeda" og "Vanilla-ISIS".

Men det gør dem ikke ufarlige, mener denne Twitter-bruger.

"#YallQaeda fører #Yeehawd (jihad. -red.) mod Amerika, og vi kalder det stadig en "fredelig protest". Det er terror, og vi bliver nødt til at lukke ned for det", skriver en bruger ved navn John Hulsey.

Send venligst flere snacks

Særligt hårdt gik det ud over de selvudnævnte patriotiske militser, da et medlem af gruppen postede et indlæg på Facebook, hvor han efterlyste forsyninger og snacks.

En bruger delte indlægget på Twitter med teksten: "Tosserne i Oregon har brug for snacks".

Tweetet fik nogle brugere til at tilbyde at sende militsen madpakker med hjemmelavet falafel, tabouleh og andre mellemøstlige retter, ligesom en bruger har tilbudt at sende "homoseksuelle Doritos" - chipsproducenten Doritos fejrede legaliseringen af homoseksuelle ægteskaber i hele USA ved at producere regnbuefarvede chips.

Men først og fremmest blev tweetet mødt med hån og latterliggørelse.

"Enhver succesfuld revolution begynder med besættelsen af et lukket gæstecenter med en gavebutik", skriver en anden bruger.

Den besatte bygning ligger i et område, der er ejet af staten og som er en del af et beskyttet naturareal ved navn Malheur Wildlife Refuge.

Landmændene mener selv, at de har ret til jorden, og at den statslige beskyttelse af området dyre- og planteliv er "skadelig for indbyggerne i området".

De to landmænd, der er idømt fængselsstraffe for afbrænding af græsarealer, har ifølge anklageren i deres sag afbrændt et område på 150 hektar tilbage i 2001 for at skjule, at de har begået krybskytteri i området. De har fået en fængselsdom på fem år.

Ifølge CNN har de to landmænd via deres advokat frabedt sig støtte og hjælp fra militsgruppen.