Organisation: 93 procent af alle verdens børn indånder farlig luft

Særligt børn fra fattige lande risikerer at dø af luftforurening, siger WHO.

Hvert år dør over fire millioner mennesker for tidligt som følge af partikelforurening. Omkring halvdelen af dødsfaldene sker i Kina og Indien, hvor forureningen hele tiden når nye højder. (Foto: Cathal Mcnaughton © Scanpix)

Luftforurening er en af de største trusler mod børns sundhed og tegner sig for næsten en ud af ti dødsfald hos børn under fem år.

Det fastslår Verdenssundhedsorganisationen, WHO, i en ny rapport om luftforureningens indvirkninger på børn verden over.

Giftig forurening fra industri, transport, afbrænding af fossile brændsler og træ og mange andre menneskeskabte ting stiger, og derfor slår organisationen nu luftalarm. For ni ud af ti børn verden over trækker ikke ren luft ind i lungerne.

- Hver dag inhalerer omkring 93 procent af verdens børn under 15 år luft, der er så forurenet, at det sætter deres helbred og udvikling i alvorlig fare, lyder det fra WHO i rapporten.

Børnene er særligt udsatte, fordi de trækker vejret hurtigere og derved absorberer flere forurenende stoffer. Desuden befinder de sig tættere på jorden, hvor koncentrationen af forureningen som regel er højere.

Nederst i artiklen kan du læse gode råd til at skåne dine luftveje.

600.000 børn dør af dårlig luft

Det er især børn i lav- og mellemindkomstlande, som bliver udsat for massiv luftforurening, vurderer organisationen. 98 procent af alle børn under fem år i den fattigere del af verden bliver udsat for forurening, som ligger langt over WHO's luftkvalitetsretningslinjer. Til sammenligning er det 52 procent af børn under fem år i højindkomstlande.

Verdenssundhedsorganisationen anslår, at omkring 600.000 børn døde i 2016 af sygdomme, der direkte kunne forbindes til høj luftforurening.

Kineserne lever dagligt med høj luftforurening, og mange bærer masker som her i Beijing. Et kinesisk-amerikansk forskningsprojekt med 20.000 kinesere viste for nylig, at eksponering af giftige stoffer som kvælstofdioxid og svovldioxid fra biler og afbrænding af kul og olie gik ud over deres sproglige og matematiske evner. (Foto: Nicolas ASFOURI © Scanpix)

- Forurenet luft forgifter millioner af børn og ødelægger deres liv. Der er ingen undskyldninger. Alle børn bør indånde ren luft, så de kan vokse og opfylde deres fulde potentiale, udtaler WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i en pressemeddelelse.

Det er ikke kun den udendørs luftforurening, som kan være skadelig. Det gælder også indendørsforurening fra hjemmet som kommer fra for eksempel stearinlys, madlavning og brændeovne.

Ifølge WHO risikerer børn, som bliver udsat for megen luftforurening, senere i livet at udvikle astma, visse former for kræft og andre kroniske sygdomme forbundet til luftvejene.

Gravide kvinder, som indånder meget forurenet luft har desuden en større risiko at føde for tidligt og få børn med lav fødselsvægt, skriver organisationen.

I morgen afholder WHO den første globale konference om luftforurening og sundhed i Genève, hvor politikere, forskere og organisationer fra hele verden skal diskutere initiativer, som kan nedbringe den globale luftforurening.

WHO indførte i 2010 en grænseværdi for fine partikler, der siden 2015 har været bindende for medlemslandene. Mens de fleste lande overholder grænseværdien, overstiger de dog WHO's retningslinjer for, hvornår luftkvaliteten er god.

Indiske børn leder efter genbrugsmaterialer på en losseplads New Delhi. Byen er en af verdens mest forurenede. Den giftige smog har flere gange fået myndighederne til at lukke alle skoler (Foto: Sajjad Hussain © Scanpix)

Østeuropa forurener mest

I dag har det europæiske miljøagentur, EEA, udgivet en rapport om luftforureningen i Europa, der bekræfter billedet af, at verdens luftforurening er på et kritisk niveau. Værst står det til i Makedonien og de andre østeuropæiske lande som Bulgarien, Polen og Slovakiet. Dernæst følger Kroatien, Serbien, Albanien og Bosnien.

Selvom forureningen i Europa ifølge agenturet langsomt bliver nedbragt, er niveauet fortsat over WHO’s grænseværdier for god luft. Ifølge den europæiske rapport er den høje luftforurening skyld i mere end 400.000 for tidlige dødsfald i Europa hvert eneste år.

- Luftforurening er den usynlige dræber, og vi er nødt til at blive bedre til at adressere årsagerne, siger agenturets direktør, Hans Bruyninckx, ifølge BBC.

Det forurener mest ifølge EU’s miljøagentur:

 • Fly, biler, tog, færger – transportformer på brændstof.

 • Energiproduktion og distribution.

 • Kommercielle og institutionelle bygninger og boliger.

 • Industri.

 • Landbrug.

 • Affaldshåndtering.

Gode råd til at skåne dine luftveje

 • Undgå at købe bolig tæt på en trafikeret vej. Vil du udsætte dig selv for så lidt luftforurening som muligt, skal du flytte på landet.

 • Undgå at lufte ud mod gaden, hvis du bor ud til en trafikeret vej - især i myldretiden.

 • Undgå at løbe tæt på trafikerede veje.

 • Tag cyklen frem for bilen. I en bil er du nemlig tættere på andre bilers udstødningsgasser, der trænger ind i kabinen gennem ventilationsanlægget.

 • Undgå stærkt trafikerede veje i myldretiden.

 • Vær opmærksom på, at forurening fra brændeovne er værst om aftenen.

 • Som bilist kan du slukke ventilationsanlægget og rulle vinduerne op, når du holder i kø.

 • Luftforurening er ikke kun et udendørs problem. Stearinlys er en stor kilde til forurening af indeklimaet. Luft ud, når du har slukket stearinlysene.

Facebook
Twitter