Organisationer: Fuldt fortjent at Danmark er dagens klima-skurk

Danmark har intet at være stolt af i dag, lyder det fra både Care Danmark og Greenpeace.

Danmark plejer normalt at blive fremhævet i udlandet for vores klimaindsats med vindmøller og vedvarende energi. Bare ikke i dag. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Pinligt og flovt – men desværre fuldt fortjent.

Sådan lyder reaktionen fra både CARE Danmark og Greenpeace, efter Danmark har fået ”Fossil of the Day”-prisen på FN’s klimatopmøde i Paris.

Prisen bliver uddelt hver dag under topmødet og går til det land, der har gjort mindst for klimaet.

- Vi skammer os. Men det er desværre fuldt fortjent, siger Alexander Ege, politiske koordinator hos Care Danmark.

Det er Venstre-regeringens klimapolitik, der er årsag til, at Danmark for første gang nogensinde får prisen. ”The Climate Action Network”, som uddeler prisen, peger nemlig på, at Venstre har skåret i bidragene til klimaindsatsen og skruet ned for Danmarks CO2-målsætninger.

De pointer er Alexander Ege enig i.

- Vi har intet at være stolte af i dag.

Prisen blev uddelt første gang under klimatopmødet i Bonn i 1999, og den er blevet et fast indslag, når FN afholder klimatopmøder rundt om i verden.

950 forskellige organisationer er dagligt med til at nominere og vælge dagens ”klima-skurk”. Selvom uddelingen er humoristisk, er det alvor bag prisen.

Jens Mattias Clausen, der er klimapolitisk rådgiver hos Greenpeace, mener også, det er ”pinligt”, at Danmark har fået prisen. Men også fuldt fortjent, understreger han.

- Det var bemærkelsesværdigt at se statsministeren stå på talerstolen i mandags og tale om, at Danmark ville gøre en masse for klimaet, når han samtidig gør alt på hjemmebane for at bremse den grønne omstilling.

Facebook
Twitter