Orkan jævner landsbyer med jorden

Mindst fem meldes dræbt i Fiji, hvor antallet af dræbte og kvæstede ventes at stige efter monster-orkan.

Øgruppen med omkring 300 øer blev lørdag ramt af den tropiske orkan Winston (Foto: Naziah Ali / HANDOUT © Scanpix)

Nedfaldne elledninger og oversvømmelser vanskeliggjorde søndag en omfattende redningsindsats i Fiji, efter at øerne var blevet hærget af en af de værste storme i nyere tid på den sydlige halvkugle.

Fjerntliggende landsbyer blev jævnet med jorden i øriget, som har omkring 900.000 indbyggere.

Voldsomme vindstød og skybrudsregn ødelagde hjem og infrastruktur mange steder, men hovedstaden Suva undgik det værste, da uvejret ændrede retning kort før, det nærmede sig byen.

Premierminister Frank Bainimarama bekræfter, at mindst fem er dræbt. Regeringen har indført 30 dages nødretstilstand med lukkede skoler og udgangsforbund frem til mandag morgen.

Øgruppen med omkring 300 øer blev lørdag ramt af den tropiske orkan Winston, som var i kategori fem, og som havde vindstød på op til 325 kilometer i timen. Mange steder er væltet træer.

Australiens udenrigsminister, Julie Bishop, har tilbudt at sende nødhjælpsfly til Fiji, hvor der menes at opholde sig flere tusinde australiere.

Cykloner er almindelige i Stillehavet og deres påvirkning er svær at forudsige

Tropiske orkaner eller cykloner er voldsomt uvejr, der opstår i områder med lavtryk over havet, og hvor vandets temperatur er omkring 26-27 grader, så der sker en høj fordampning. Det er fordampningen, der er den væsentligste energikilde til orkanerne.

/ritzau/Reuters