Orkanmonstret Irma breder sig over et område på størrelse med Frankrig

Irmas omfang er på alle måder større end tidligere orkaner.

Siden den gik i land på den lille ø Barbuda for seks dage siden, er orkanen Irma blevet beskrevet som et stort monster, et gigantisk bæst, en fandens Leviathan.

Det er voldsomme ord, men så alligevel ikke, når man kigger på hende i tal og fakta.

Fra Skagen til Tyskland

Lad os for eksempel tage Irmas størrelse. Hvis man måler mellem afstanden mellem de punkter, hvor de tropiske storme starter og ender, er der over 320 kilometer.

Det svarer cirka til afstanden mellem Skagen og den dansk-tyske grænse.

Orkanens skydække spreder sig over 700.000 kvadratkilometer, hvilket er på størrelse med Frankrig.

I et opslag på Twitter viser den amerikanske meteorolog Eric Holthaus, hvor meget større Irma er i omfang i forhold til orkanen Andrew fra 1992, som, indtil Irma dukkede op, var den mest ødelæggende i USA.

https://twitter.com/EricHolthaus/status/905891669475811328

Og sammenligningen med Andrew giver på mange måder god mening i forhold til at forklare, hvor voldsom Irma er, siger DR's klimaekspert Jesper Theilgaard.

- Andrew var fire timer over Florida, men Irma har nu været i Florida i mere end et døgn, og den er ikke slut endnu, siger han, og forklarer, at Irmas bane er gået langs Floridas kyst og dermed har kunnet ødelægge mere.

Her rammer orkanen Irma Florida:

Bevæger sig langsomt

Selv om orkanen roterer med enorm fart bevæger den sig ikke specielt hurtigt fremad.

- De kan bevæge sig med en fart på op til 50 kilometer i timen, siger Jesper Theilgaard.

- Og de kan også godt stå stille. Det var det Harvey gjorde, hvilket var en af grundene til, at den gav så meget vand, siger han.

Irma er for kort tid siden blevet nedgraderet til en kategori 1-orkan og forventes ifølge USA's nationale orkancenter, NHC, løbet af dagen at blive yderligere svækket til en tropisk storm.

Men inden da har den været voldsommere end nogen anden orkan, da orkanen er den eneste nogensinde som i mere end 37 timer har opretholdt vindhastigheder på helt op mod 300 kilometer i timen.

Vandet kommer

Men det betyder ikke, at det er overstået, siger han om stormen som indtil videre har dræbt 27 i Caribien og tre i Florida.

- Så kommer vandet, siger Jesper Theilgaard.

Ved bugten ved millionbyen Tampa er vandet for eksempel blevet presset ud af vinden, og det vil derfor komme tilbage med stor kraft, når Irma har passeret.

- Og så vil regnen fortsætte - også når Irma helt har tabt pusten i morgen. Og de bjergrige områder kan derfor opleve både mudderskred og oversvømmelser, siger Jesper Theilgaard.

Facebook
Twitter