Orm og leverbetændelse: Skudt afhopper lider af typiske nordkoreanske sygdomme

Efter sin flugt er en nordkoreansk afhopper blevet opereret i Sydkorea.

I går blev videoen af den 24-årige afhoppers flugt offentliggjort. (Foto: handout © Scanpix)

Tuberkulose, hepatitis B og lange orme i tarmsystemet.

Det er, hvad læger i Sydkorea har fundet i kroppen på en nordkoreansk soldat, der kastede sig ud i at flygte fra verdens mest lukkede land 13. november.

I går trak den 24-årige afhopper overskrifter i alverdens medier, da FN offentliggjorde en video, der viser flugten fra Nordkorea.

På videoen ser man den 24-årige med familienavnet Oh løbe mod den sydkoreanske grænse ved grænseovergangen Panmunjom. Lige i hælene på ham følger en gruppe af hans nordkoreanske soldaterkammerater, der begynder at skyde mod ham og skyder mod ham med mindst 40 skud.

Her bliver han samlet op af en gruppe sydkoreanske soldater, der trækker ham i sikkerhed.

I mine 20 år som kirurg har jeg kun set noget lignende i medicinbøger.

Lee Cook-Jong, kirurg i Seoul

Efterfølgende blev han bragt til et hospital i den sydkoreanske hovedstad, Seoul, hvor kirurger har opereret fire kugler ud af ham og kæmpet i dagevis for at sy hans organer sammen.

Det er i løbet af de operationer, at lægerne har fundet en lang række sygdomme og lidelser i den 24-åriges krop, som han har slæbt rundt på, længe inden han flygtede fra styret i Pyongyang og den militærtjeneste, han har arbejdet i, siden han var 17 år.

Dårlig hygiejne og menneskelig gødning

Nogle af ormene, der blev fundet i Ohs indvolde var op til 27 centimeter lange.

- I mine 20 år som kirurg har jeg kun set noget lignende i medicinbøger, har Lee Cook-Jong, der er kirurg i Seoul og har opereret den nordkoreanske afhopper, fortalt til CNN for godt en uge siden.

Det er en ond cirkel, der er svær at stoppe i Nordkorea. De er så desperate for at få enderne til at mødes, at de ikke kan tage de rigtige forebyggende foranstaltninger.

Choi Min-ho, professor ved Seoul National University College of Medicine

På et pressemøde i går kunne kirurgen fortælle, at Oh også lider af hepatitis B. Både voldsomme mængder orme og hepatitis B er udbredte sygdomme blandt befolkningen i Nordkorea. Og begge dele kan kobles sammen med dårlig hygiejne og kontakt med afføring fra mennesker.

- Hepatitis B bliver hovedsageligt overført gennem nåle eller sprøjter, der ikke er blevet steriliseret. Eller ved seksuelle aktiviteter, siger David Heymann, professor i infektionssygdomme ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, til BBC.

I et studie fra 2015 blev 169 afhoppere fra Nordkorea undersøgt for en række sygdomme, og hepatitis B gik igen hos hver tiende af dem. Hos en række personer blev der også fundet orme i indvoldene.

Og det kan meget vel skyldes, at menneskelige efterladenskaber bliver brugt som gødning og på grund af de sanitære forhold i landet, eftersom at orme bliver overført ved kontakt med afføring eller uvaskede hænder. De skulle være lette at behandle - men det kræver, at man rent faktisk behandler for dem.

- Det er en ond cirkel, der er svær at stoppe i Nordkorea. De er så desperate for at få enderne til at mødes, at de ikke kan tage de rigtige forebyggende foranstaltninger, siger Choi Min-ho, professor ved Seoul National University College of Medicine, til CNN.

Nordkoreanske mareridt

Den her nordkoreanske fyr går ingen steder. Han bliver i Sydkorea.

Lee Cook-Jong, kirurg i Seoul

Alle ormene er blevet fjernet fra den 24-årige Oh, der stadig er indlagt på et hospital i Seoul. Under operationerne har han fået doneret 12 liter blod. Det er det dobbelte af den mængde blod, der normalt er i menneskekroppen, fortæller hans kirurg Lee Cook-Jong til nyhedsbureauet AP.

Ifølge hans kirurg har han indtaget den første klare og flydende føde, og han kan smile, tale og bruge sine hænder.

Men selvom Oh kommer sig, er der sår, der aldrig vil hele. Forleden vågnede han i et smertens skrig og havde mareridt om at blive sendt tilbage til Nordkorea, hvor 70 procent af landets 25 millioner indbyggere, ifølge FN's fødevareprogram er fejlernærede.

Kirurgen har bedt det sydkoreanske militær, der er ivrige for at afhøre om afhopperen, om at vente, til han er kommet sig.

- Den her nordkoreanske fyr går ingen steder. Han bliver i Sydkorea. Så der er ingen grund til at forhaste noget, siger Lee Cook-Jong til AP.