Ortega vinder Nicaraguas præsidentvalg med sin kone

USA kritiserer Nicaraguas præsident: Han har spændt ben for oppositionens kandidater op vil præsidentvalget.

Daniel Ortega, Nicaraguas siddende og nyvalgte præsident fra partiet Sandinista National Liberation Front, efter han har afgivet sin stemme med sin kone og nu vicepræsident, Rosario Murillo. (Foto: © pool, Scanpix)

Daniel Ortega sikrede sig mandag aften lokal tid sin tredje præsidentperiode i Nicaragua med en stor margin til sin nærmeste rival ved præsidentvalget.

Med 99.8 procent af stemmerne optalt har den 70-årige tidligere marxist opnået 72,5 procent af stemmerne.

Det oplyser en kilde fra den nationale valgkomité ifølge AFP.

Ortegas nærmeste rival, Maximo Rodriguez, der står i spidsen for det højreorienterede parti Liberal Constitutionalist Party, fik kun opbakning fra 15 procent af vælgerne.

Daniel Ortega kan i sin næste præsidentperiode glæde sig over at have sin kone, Rosario Murillo, ved sin side som landets vicepræsident.

Ortega har regeret landet i 20 af de seneste 37 år og er blevet kritiseret for at have udnyttet domstolene til at begrænse oppositionens magt.

USA: Ortega har begrænset den demokratiske proces

Ortegas modstander kalder valget "en farce". En kritik, der møder opbakning fra USA.

- Den nicaraguanske regering har afsporet oppositionens kandidater til præsidentposten, begrænset den nationale overvågning af valget og har begrænset den demokratiske proces, siger en talsmand fra det amerikanske udenrigsministerium.

Andre lande i Latinamerika har dog ønsket Ortega tillykke med sejren. Det drejer sig blandt andet om Cuba, Venezuela og El Salvador, der også er ledet af venstreorienterede regeringer.

/ritzau/